Vijesti

Otpušteno 17 prnjavorskih službenika

PRNJAVOR - Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić otpustio je 17 službenika iz organa uprave jer su, prema nalazu nadležne republičke inspekcije, u radni odnos primljeni bez uobičajene konkursne procedure, prenosi Glas Srpske.

List piše da je Gatarić još krajem prošle godine najavio sistematizaciju radnih mjesta u organima uprave i racionalizaciju administrativne službe, u kojoj je zaposlen 161 službenik.

Prema njima načelnik Odjeljenja za opštu upravu Srećko Aulić juče nije želio da komentariše otkaze, pravdajući se da za to nema odobrenje načelnika Gatarića, a izjavu nisu mogli da dobiju ni od portparola opštine Prnjavor Lidije Kalenjuk-Milijaš, koja je rekla da će načelnik sljedećih dana povodom otkaza održati konferenciju za novinare.

Otpuštanje mladih, obrazovanih kadrova iz opštinske administracije, od kojih je većina provela radeći po 29 mjeseci, tumači se kao SDS-ova "čistka nepodobnih kadrova" piše Glas, dok oni bliski SDS-u to smatraju racionalnim rješenjem.

U opozicionom SNSD-u ne podržavaju potez načelnika opštine, tvrdeći da su otkazi, u stvari, način da se napravi prostor za zapošljavanje SDS-ovih podobnih kadrova.

- Takva praksa nigdje nas neće odvesti - rekao je odbornik SNSD-a u prnjavorskoj Skupštini Goran Zemun.

Među otpuštenim radnicima je i diplomirani žurnalista Branka Šikora, koja je "Glasu Srpske" rekla da je rješenje o otkazu šokiralo.

- Radila sam kao samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za prostorno uređenje, a bila sam i saradnik za pitanja nacionalnih manjina. Još nisam odlučila da li ću se žaliti na otkaz - rekla je Šikora.

Ogorčena je i diplomirani politikolog Tanja Šćepović, koja je fakultet završila u Beogradu i koja kaže da otpuštanje akademski obrazovanih ljudi nije način da se oni zadrže u svojoj sredini.

- Svjesna sam da u opštinskim organima uprave ima mnogo radnika, možda i više od stvarnih potreba, ali ovakim potezima lokalna uprava ne pokazuje da želi se bori za sposobne kadrove. Radila sam više od 25 mjeseci, a ovo iskustvo me tjera da krenem u svijet, kao i većina mojih vršnjaka sa akademskim zvanjem. U mojoj užoj porodici imamo 80 godina škole, pa zar treba da zavisimo od nečije dobre volje ili procjene o mojoj podobnosti - rekla je Šćepovićeva.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog