Vijesti

Bivši gradonačelnik Brčko distrikta optužen za zloupotrebe

BRČKO - Protiv bivšeg gradonačelnika Brčko distrikta Dragana Pajića, koji je bio uhapšen u akciji "Bingo" zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, podignuta je optužnica.

Izvor blizak pravosuđu je rekao da se Pajić tereti da je učestvovao u namještanjima tendera te da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom javnih nabavki i zapošljavanja u institucije u Brčkom.

Pajić koji se nalazi na slobodi bio je uhapšen 3. oktobra 2011. godine sa još šestoricom svojih saradnika. Tada su osim njega uhapšeni članovi Vlade Brčko distrikta: Rizo Čivić, Miron Buro, Sadem Plakalo, Samir Čorbadžić i biznismen Rino Bajer, te šef Uprave prihoda u Brčko distriktu Miodrag Trifković.

U ovom slučaju krajem decembra prošle godine podignuta je optužnica protiv Trifkovića koji je optužen da je zloupotrebom položaja oštetio budžet Brčko distrikta za oko 97.500 maraka. Trifković se tereti da je tokom 2003. godine jednom poreskom obvezniku nezakonito umanjio iznos obaveze po osnovu poreza na dobit čime je pričinio štetu Brčko distriktu.

Tereti se i da je 2011. godine u postupku angažovanja osoba za poslove dostavljača rješenja o razrezu poreza na nekretnine pojedinim kandidatima dostavljao  tačne odgovore za pismeni dio intervjua. On je uticao na predsjednika komisije za izbor i na taj način je postigao da pojedini kandidati budu i izabrani na određene poslove.

Akcija "Bingo"  bila je usmjerena na suzbijanje korupcije i zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Prilikom hapšenja Pajića i ostalih policija je u Brčkom pretresla 23 lokacije od kojih 11 pripada Vladi distrikta, a 12 su privatni objekti.

U nastavku ove akcije u februaru prošle godine bio je uhapšen je i ginekolog Zoran P. iz Brčkog zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje poklona i drugih oblika koristi.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog