Svijet

Сјеверна Кореја: најстарији син против породичне владавине

ЛОНДОН - Најстарији син лидера Сјеверне Кореје Ким Јонг Ила изјавио је да се противи наставку династије на челу државе, послије најава да би управљање земљом требало да преузме његов млађи полубрат.


Ким Јонг Ун (27), најмлађи вођин син, представљен је као насљедник свог оца на челу државе и већ се појавио на неколико важних скупова у друштву Ким Јонг Ила.

Старији син Ким Јонг Нам (39) живи у кинеском Макауу, недалеко од Хонг Конга. Овакав његов коментар необичан је за чланове владајуће династије, али се вјерује да он нема никакав утицај у Сјеверној Кореји.

Он је некада био сматран за насљедника свог оца, али су му амбиције пропале када је ухваћен при покушају илегалног уласка у Јапан 2001. гоидне уз употребу фалсификованог пасоша, преноси Би-Би-Си.

"Лично сам против тога да династија буде настављена и кроз трећу генерацију, али сматрам да постоје унутрашњи фактори. Спреман сам да помогнем свом млађем брату када год је то потребно док сам у иностранству", рекао је Ким Јонг Нам јапанској телевизији Асахи.

Многи Сјевернокорејанци прошлог викенда су имали прилику да први пут виде Кимовог насљедника на једном јавном скупу.

Коментатори сматрају да је сјевернокорејски вођа Ким Јонг Ил склопио договор са војском прије неколико мјесеци, како би осигурао глатку транзицију власти.

Његов најмлађи син недавно је добио чин војног генерала са четири звјездице и постављен је на кључну позиицју у владајућој Радничкој партији..

Ким Јонг Ил преузео је власт у земљи 1994. године, послије смрти свог оца Ким Ил Сунга.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog