Politika

Хаг по први пут ради ревизију пресуде, за Шљиванчанина

ХАГ - Расправа о ревизији пресуде којом је Веселин Шљиванчанин осуђен на 17 година затвора због злочина код Вуковара биће одржана данас пред Жалбеним вијећем Хашког трибунала.


То ће бити први пут за 16 година рада Трибунала да тај суд расправља о ревизији неке пресуде.

Шљиванчанин је 5. маја 2009. правоснажно осуђен пред Жалбеним већем на 17 година затвора због ратних злочина над 194 хрватска затвореника на фарми Овчара, код Вуковара, 20. и 21. новембра 1991.

Шљиванчанин, бивши официр Југословенске народне армије (ЈНА) је претходно, у првостепеном поступку окончаном 2007. био осуђен на пет година затвора.

Шљиванчанинова одбрана је у јануару ове године поднијела захтјев за ревизију пресуде, позивајући се на исказ кључног свједока, пензионисаног официра ЈНА Миодрага Панића, који је навео да 20. новембра 1001. није чуо да је пуковник Миле Мркшић обавијестио Шљиванчанина о повлачењу ЈНА са Овчаре, чиме су заробљеници остављени у рукама припадника локалне Територијалне одбране и паравојних снага, који су их те ноћи стријељали.

Панић је у то вријеме био начелник штаба Прве гардијске бригаде ЈНА, којом је командовао Мркшић, а Шљиванчанин је био официр за безбједност.

Мркшић је пред Трибуналом правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Жалбено вијеће ће данас саслушати исказ свједока тужилаштва, војног експерта Рејноа Туненса, а потом ће тужилаштво и одбрана изнијети завршне аргументе.

Судије потом треба да оцјене релевантност нових доказа због којих је тражено понављање поступка и преиспитају претходну одлуку Жалбеног вијећа о повећању казне Шљиванчанину.

Шљиванчанин је ухапшен 13. јуна 2003. у Србији и 1. јула те године изручен Хашком трибуналу, где се, приликом првог појављивања пред судом, изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Повезано: Брука пресуде Шљиванчанину: У сумњи - против Србина

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog