Politika

Шпански амбасадор: Кандидатура Србије на дневном реду

БЕОГРАД – Амбасадор Шпаније у Београду Ињасио де Паласио Еспања изјавио је да су земље чланице Европске уније, пријатељске према Србији, довољно јасно показале да желе да кандидатура Србије за пријем у Унију буде стављена на дневни ред што је прије могуће.


Амбасадор Еспања је у интервјуу за Танјуг казао да су унутар ЕУ у току дискусије, али да у овом тренутку изгледа да ће питање кандидатуре Србије бити на дневном реду састанка министара спољних послова земаља-чланица 25. октобра у Луксембургу.

„Надамо се да ће свих 27 земаља-чланица бити сагласно у одлуци да затраже од Европске комисије да припреми одговор на захтјев Београда”, казао је Еспања који је мишљења да је период кроз који Србија пролази последњих мјесеци „веома напоран и важан”.

Шпански амбасадор заснива такво мишљење на чињеници да је Србија дала обиље доказа о својој жељи да се приближи ЕУ, да сарађује са „европском породицом” на низу питања, укључујући и „изгледе за постизање одрживог и обострано договореног рјешења за Косову”.

Еспања је изнио да зато Шпанија сматра да је дошло вријеме да буде настављен процес поступања по захтјеву Београда за кандидатуру у ЕУ.

„У супротном, наступило би непотребно успоравање тог процеса, што би, наравно, имало озбиљне посљедице унутар Србије”, додао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog