Svijet

Аустрија: Социјалдемократе воде, велики успјех десничара

БЕЧ - Социјалдемократе воде на изборима за градску скупштину Беча са освојених 44,2 одсто гласова, или 49 мјеста у регионалном парламенту, али су изгубили апсолутну већину и мораће да траже коалиционог партнера.


Овај резултат је лошији у односу на 2005. годину када су освојили 49,1 одсто односно 55 мјеста, јавља британска медијска мрежа Прес асосијејшн.

То је приличан ударац за дугогодишњег градоначелника Михаела Хеупла, који се надао да ће његова странка моћи сама да формира власт.

"У једној демократији гласач је увијек у праву и ја као демократа прихватам овај резултат и сада морамо да радимо даље", рекао је видљиво потресен Хеупл.

Народна партија десног центра, такође, је претрпјела велике губитке, која је освојила 13,2 одсто или 13 мјеста у односу на 18,8 одсто 2005. године или 18 мјеста.

Зелени су на четвртом мјесту са 12,2 одсто, односно 10 мјеста, што је пад у односу на 14,6 одсто прије пет година. Ова странка изгубила је четири мандата.

Највећи успјех остварила је крајња десница и то након кампање која је обиловала антиисламском реториком.

Антиимиграциона Слободарска партија освојила је 27 одсто гласова и 28 мјеста у регионалном парламенту, што је скок са 13 мјеста.

Ово је значајно појачање у односу на 14,8 одсто колико су освојили на изборима 2005. године и близу њиховог рекорда од 27,9 одсто, колико је странка освојила 1996. године, када је на њеном челу био Јерг Хајдер.

"Дубоко сам захвалан Бечлијама за повјерење које су ми указали и ја знам шта значи да одговорност", рекао је шеф Слободарскепартије Хајнс Кристијан Штрахе.

У протеклих неколико мјесеци Слободарска партија покушала је да освоји подршку бирача са постерима на којима се помиње бечка крв, у оригиналу валцер Јохана Штрауса, за који критичари кажу да има јасно расистичку поруку у овом политичком контексту.

Према истраживању Института за социјална истраживања и анализу у Бечу, Слободарска партија добија подршку углавном мушкараца слабије образованих, старости између 20 и 29 година и преко 60.

Лидер Слободарске партије Штрахе током предизборне кампање обећао да ће се залагати и да ће тражити референдум за престанак даљих градњи џамија у Бечу, јавља медијски портал "Аустријен тајмс".

Штрахе је листу "Ди пресе" рекао раније да би се будући референдуми у земљи требали бавити питањем забране градњи џамија.

У Аустрији са око 8,5 милиона становника, живи око пола милиона муслимана, док је у Бечу сваки десети житељ муслиман. Једна од четири џамије са минаретом налази се у Бечу и она је изграђена 70-тих. Слободарска партија упозорила је током предизборне кампање на "пријетњу исламизације Европе", покушавајући да освоји подршку српске заједнице у Бечу.

Према истраживању јавног мњења прошлог мјесеца 35 одсто Аустријанаца не противи се градњи џамија са минаретима, док се око 52 одсто противи томе.

Стрип са карикутарама који је Слободарска странка послала на дресе становника Беча током предизборне кампање изазвала је оштре реакције јер повезује другу турску окупацију Беча из 1683. године са савременим питањима. Овај цртеж приказује Хеупла, градоначелника Беча, као алкохоличара "кога не интересује ако се Турци овдје населе са својим минератима и џамијама".

Штрахе је у тој причи херој који се поистовјећује се легендарним војним командантом принцом Еугеном Савојским.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog