Društvo

Привредни криминал у успону

САРАЈЕВО - У првих шест мјесеци ове године регистровано је 575 кривичних дјела против привреде, пословања, безбједности платног промета и утаје пореза, чиме је стечена противзаконита корист од 12.889.800 КМ, подаци су Министарства безбједности БиХ које је објавио "Дневни аваз".


У Министарству кажу да су у наведеном периоду прикупљени подаци који потврђују корумпираност појединих припадника агенција за провођење закона, као и неких припадника инспекцијских органа у БиХ, те да се ради на њиховом доказивању.


У криминалу који рапидно расте у БиХ, за разлику од ранијих година, доминирају кривична дјела обмана при добијању кредита или других погодности. И даље је висок проценат кривичних дјела у којима има елемената корупције, као што су злоупотреба службеног положаја, овлаштења у привреди, штетни уговори, утаја пореза, недозвољена трговина, фалсификовање службених исправа, те повреда из радног односа.

Према подацима Министарства, Агенција за истраге и заштиту БиХ /СИПА/, радећи на спречавању финансијског криминала и корупције, надлежним тужилаштвима поднијела је 40 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 81 особе у осам фирми.

"Аваз" преноси да на повећање кривичних дјела из области привреде увелико утиче и то што се велики дио привредних активности у БиХ заснива на јавним набавкама.

Министарство је потврдило да су преваре и корупција у овој области чести, те да се прибјегава и застрашивању како би се дошло до уговора о јавној набавци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog