Politika

Додик писао Видовићу, да се сјети превозника

Након неколико дана протеста аутопревозника из Републике Српске и блокада саобраћајница, актуелни премијер и будући предсједник Српске, Милорад Додик, упутио је отворено писмо министру транспорта и комуникације у Савјету министара БиХ Руду Видовићу, које достављамо у изворном облику.


„Поштовани г. Видовићу,

Као што Вам је познато, у Републици Српској, већ неколико дана, трају протести аутопревозника незадовољних чињеницом да је Министарство транспорта и комуникација, на чијем сте челу, наложило примјену Правилника који их фактички онемогућава да раде посао од којег живе. Иако сам упознат са аргументима превозника из Републике Српске, које сматрам потпуно оправданим, одлучио сам да се експлицитно не мијешам у овај проблем и на тај начин Вама оставим времена да га, као директно одговорна личност, Ви ријешите.

С обзиром да проблем није ријешен, већ напротив, да поприма размјере које већ наносе озбиљну штету Републици Српској и њеним грађанима, а да, с друге стране, дјелује да је удаљеност између захтјева превозника и ставова Вашег министарства све већа, одлучио сам се да Вам на овај начин скренем пажњу на неопходност хитног рјешавања овог проблема. Наиме, чињеница је да не постоји потреба моменталног ступања на снагу спорног Правилника. Такође, познато је да је примјена истог Правилника одлагана већ неколико година. Правилник који је, из мени непознатих разлога, написан на начин који нема никаквог додира са реалним стањем у превозничком сектору у Републици Српској и БиХ, а које је тешко, као и у комплетном реалном сектору у овој земљи.

Мени је нејасно зашто инсистирате на примјени Правилника за који знате да представља омчу око врата превозницима, а да су при том услови у истом Правилнику ригорознији и строжији чак и од европских? Тим прије што БиХ није имала временски императив за примјену овог Правилника.

Да будем потпуно јасан, иако је Република Српска та која трпи директну штету због протеста превозника, сматрам да су превозници потпуно у праву и безрезервно их подржавам у њиховом захтјеву да им се омогући да несметано раде.

Такође, сагласан сам са превозницима да је потребно вратити надлежност за издавање лиценци у ентитетска министарства, јер су резултати недвосмислено показали да је преношење овог овлаштења на Министарство транспорта и комуниакција у Савјету министара, под притиском наравно, било потпуни промашај.

Не желим да спекулишем о разлозима оваквог поступања и желим да вјерујем да сте и Ви, као и ја, на страни људи који желе поштено да живе од свог рада. Због тога тражим од Вас да, у најкраћем року, ријешите овај проблем и омогућите превозницима да несметано раде и живе од свог рада. Инсистирање на спорном и очигледно лошем и преамбициозном правилнику, ја не могу схватити као добронамјерно.

У случају да не нађете излаз из проблема за који је у потпуности криво Министарство транспорта и комуникација и лични интереси појединаца у њему, сматраћу Вас одговорним за све посљедице које ће неминовно произићи уколико се ова ситуација настави.“

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog