Svijet

Румунија апелује да се заштите Роми

БУКУРЕШТ - Европска комисија затражиће од земаља чланица ЕУ да учине више на побољшању положаја Рома, након што је Француска пооштрила мјере против ове популације чиме је изазвала талас међународних критика.


"Комисија би жељела да види више програма из сваке земље у циљу побољшања положаја ромске популације", рекла је Франс пресу Кристина Ариго, портпарол европског комесара за социјално укључење, уочи дводневне конференције у Букурешту.

Циље конференције која почиње у уторак је промовисање кориштење средстава из фондова ЕУ за побољшање социо економске ситуације око 10 до 12 милиона Рома колико их живи у Европи.

Све земље чланице имају приступ великим сумама фондова ЕУ ради јачања подршке укључењу Рома, али морају "да их троше брже", саопштила је Комисија.

Румунија у том смислу значајно заостаје.

Према званичним подацима канцеларије европског комесара за запослење, социјална питања и укључење Ласла Андора, Букурешт је до сада искористио само око један одсто од 2,25 милијарди евра из Европског социјалног фонда између 2007. и 2013. године ради побољшања положаја рањивих група друштва.

Бугарска је искористила само пет одсто, док европски просјек око 16 одсто.

На конференцији ће, осим Андора, учествовати комесар за пољопривреду Дацијан Сиолос, румунски званичници те групе које подржавају Роме.

Ромска популација суочава се са дискриминацијом, сиромаштвом, сегрегацијом као и препрекама у образовању и на тржишту рада.

Према извјештају мреже "ЕУРома" за 2010. годину у Словачкој само три одсто ромске дјеце заврши средњу школу, док је у Бугарској стопа незапослености Рома изнад 50 одсто, а у Грчкој око 30 одсто.

У Румунији само између 25 и 30 одсто Рома има сталан посао, рекао је директор Националне агенције Роме Илие Динча Франс пресу.

Ромска заједница у Румунији највећа је у Европи. Према званичном попису у овој земљи живи око 530 000 Рома, док неке групе тврде да их има око 2,5 милиона, јер се већина Рома не изјашањава тако страхујући од дискриминације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog