Društvo

Кустурица напустио жири турског фестивала

АНТАЛИЈА - Редитељ Емир Кустурица изјавио је данас да се повлачи из жирија 47. међународног филмског фестивала Златна наранџа Анталија због критика које су на његов рачун изрекли медији и поједини турски званичници, јавила је медијска мрежа Свјетски билтен /World Bulletin/.


Кустурица је противљење његовом учешћу на фестивалу описао као "варваризам и неуљудност".

"Моја визија моје земље је само моја властита. Ја нисам члан ниједне политичке партије. Моје изјаве и тврдње одраз су мојих увјерења. Она су некада добра, а некада лоша. Ја вјерујем да су увијек добра", рекао је Кустурица на конференцији за новинаре.

Он је додао да је отказао радионицу са студентима у јужној провинцији Анталија и нагласио да ће напустити Турску одмах послије сусрета са новинарима.

Коментаришући чињеницу да је министар културе Ертугрул Гунај одлучио да не дође на фестивал због његовог присуства, Кустурица је рекао да је Гунај његов непријатељ.

Како јавља медијска мрежа Свјетски билтен, одлука Кустурице услиједила је након што је неколико група у Турској изразило своје противљење доласку филмског редитеља уз образложење да није осудио злочине почињене током рата у БиХ.

Турски редитељ Семих Капланоглу рекао је да Турке "вријеђа чињеница што је Анталијаска фондација за културу и умјетност подржала умјетника који брани злочине".

Домаћини овогодишњег филмског фестивала су општина Анталија и Анталијска фондација за културу и умјетност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog