Svijet

Прве даме Пољске и Русије одале пошту жртвама пада авиона

ВАРШАВА – Породице већине од 96 жртава пада авиона предсједника Пољске Леха Качињског одале су у Смоленску, у Русији, заједно са првим дамама двије земље пошту погинулима и симболично завршили њихов пут, трагично прекинут 10. априла несрећом.


Крај олупине авиона поред писте војног аеродрома у Смоленску окупило се 170 чланова 60 породица жртава те несреће у екуменској молитви заједно са Светланом Медведевом и Аном Коморовском.

„Када се 10. априла предсједнички авион са нама драгим људима разбио у парампарчад, исто тако су се разбила и наша срца”, казала је удовица замјеника пољског министра одбране Ева Коморовска, која је дошла на идеју да би такво заједничко ходочашће на мјесто несреће могло да помогне да се зацијеле ране а породице погинулих престану да раздвајају политичке подјеле.

У ходочашћу демонстративно и то зато што је под покровитељством супруге садашњег предсједника Пољске Броњислава Коморовског Ане, не учествује брат близанац погинулог предсједника, лидер опозиционих конзервативаца Јарослав Качињски, ни чланови породица жртава из његове странке Право и Правда.

„Бол и тугу заједно са вама осјећају и милиони Руса. У тим тешким сатима били смо заједно с вама, молили смо се за жртве и да вам Бог да снагу да преболите тако тежак губитак”, казала је данас породицима Светлана Медведева.

Прва дама Русије подсјетила је да историјске карте у односима Пољака и Руса нису увек биле добре али да два народа везују исте вриједности.

„Љубав према ближњем, домовини, чежња за миром, брига о дјеци”, набројала је Медведева и истакла да су Руси и Пољаци без обзира на ту компликовану заједничку историју увек успијевали да нађу пут ка поновном узајамном повјерењу, поштовању и подршци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog