Društvo

Сутра наставак суђења Радовану Караџићу

ХАГ - У Хашком трибуналу сутра ће бити настављено суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, а Тужилаштво је као сљедећег свједока најавило балистичара Мирзу Сабљицу.


Сљедећи свједок на листи Тужилаштва је под псеудонимом КДЗ-310, за којег је, прошле седмице у судници, речено да је "издат налог за свједочење". Исказ ће затим дати криминалистички техничар Богдан Видовић, а потом и Џон Хамил, који је од маја 1993. до јула 1994. био војни посматрач Унпрофора у БиХ.

Главни претрес трајаће до четвртка, а за петак је заказана раправа о пропусту БиХ да Караџићу достави документе које је он тражио за своју одбрану. Властима БиХ је наложено да најкасније сутра обавијесте судско вијеће ко ће их у расправи представљати, уз подсјећање да представник БиХ није учестоваво у расправи о документима која је одржана 15. фебруара ове године.

Оптужница терети Караџића за геноцид у Сребреници, злочине против човјечности над муслиманима и Хрватима, за кршења закона и обичаја ратовања, за терор над цивилима у Сарајеву снајперским деловањем и гранатирањем, као и за узимање припадника међународних снага за таоце, од 1992. до 1995. године.

Тужилаштво ће сутра наставити са извођењем доказа у предмету против бивших званичника полиције РС Миће Станишића и Стојана Жупљанина и предмету против бившег шефа Државне безбједности Србије Јовице Станишића.

Претрес у поступку преиспитивања у предмету против бившег начелника безбједности Гардијске бригаде ЈНА Веселина Шљиванчанина заказан је за уторак, 12. октобра. Шљиванчанин је 27. септембра 2007. осуђен на пет година затвора, након што га је претресно вијеће прогласило кривим за помагање и подржавање мучења заробљеника на пољопривредном добру "Овчара" код Вуковара 20. новембра 1991. године.

Жалбено вијеће је 5. маја 2009. године Шљиванчанина прогласило кривим и осудило на 17 година затвора. Жалбена пресуда се заснивала на закључку да је командант Гардијске бригаде Миле Мрикшић "морао да каже Шљиванчанину" да је наредио повлачење војне полиције из хангара на "Овчари" и тако заробљенике оставио без заштите.

Одбрана је тражила ревизију пресуде, указујући да је Жалбено вијеће изрекло нову провостепену пресуду, на коју би Шљиванчанин имао право жалбе.

Вијеће је као "нови чињеницу" прихватило свједочење бившег начелника Гардијске бригаде Миодрага Панића, који је у расправи одржаној у јуну ове године тврдио да је био близу Шљиванчанина и Мркшића док су разговарали 20. новембра 1991. али да није чуо да је Мркшић говорио о повлачењу војне полиције.

Тужилаштво је тражило да се у уторак саслуша само један свједок, војни експерт Рејно Туненс, који би наводно модао да доведе у питање прихватљивост исказа Миодрага Панића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog