Svijet

У Киргизији се одржавају парламентарни избори

БИШКЕК – У Киргизији се одржавају парламентарни избори уз опсежне мјере обезбјеђења због крвавих етничких сукоба Киргиза и мањинских Узбека који су потресали земљу последњих мјесеци. Бирачка мјеста биће затворена вечерас, а први резултати биће познати сутра.


Парламент у Киргизији ојачао је своју власт након референдума у јуну, али су затим услиједили велики међуетнички сукоби у којима је погинуло 87 људи.

Та бивша совјетска република упркос тешком сиромаштву, има важан стратешки положај и на њеној територији се налазе и руске и америчке војне базе.

Ово су и први избори од како је у априлу са власти збачен предсједник Курманбек Бакијев који је на тој функцији био од 2005. године. Нови устав усвојен је у јуну чиме је укинут предсједнички систем, а већа снага је дата парламенту.

Након данашњих избора Киргизија са 5,3 милиона становника, могла би да постане прва земља у централној Азији у којој је на снази парламентарни систем.

За посланичка мјеста у парламенту бори се 29 партија.

То ће бити "први слободни и демократски избори за 20 година независности" рекла је јуче предсједница Роза Отунбајева у телевизијском обраћању нацији.

"Полиција и снаге безбједности знаће да одговоре на сваку провокацију", додала је она.

Отунбајева је постављена за шефа државе у априлу након свргавања Бакијева. Њен мандат истиче 31. децембра 2011. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog