Politika

Јањић: Без ОХР слаби утицај САД

БАЊА ЛУКА - Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе из Београда Душан Јањић сматра да ће предстојећа посјета америчког државног секретара Хилари Клинтон Балкану скинути с дневног реда питање како ће Америка даље бити представљена у БиХ, као и питање формата у коме ће САД учествовати у косовском дијалогу.


"Одавно је јасно да ОХР треба да напусти БиХ, али то није ни било спорно. Спорна је улога Америке јер када ОХР оде, онда треба да остане представник ЕУ, а то значи нема ни представника Америке и то је оно за шта још није пронађено решење. Тај исти проблем се сада јавља око дијалога у вези с Косовом, тако да претпостављам да ће ова посета Клинтонове скинути са дневног реда ова два питања", рекао је Јањић.

Он је истакао да су за Америку, потпредсједника Џозефа Бајдена, који је то и изговорио, као и за америчког предсједника Барака Обаму приоритети на Балкану БиХ и Косово. "Они то сматрају незавршеним послом", рекао је Јањић.

Јањић је додао да су они били толерантни према захтјеву политичара из БиХ, да се мало помјери бутмирски процес док не прођу избори, управо зато што су купили вријеме да се нађе одговор на кључно питање које њих највише мучи - улога Америке и међусобна координација Америке и ЕУ у будућем међународном присуству у БиХ.

На питање колико се тренутна ситуација у БиХ и њеној политици може оправдавати страним утицајем, Јањић је нагласио да страни утицај игра велику улогу. "Генерално, има одређену позитивну улогу, у смислу да каналише разлике, али истовремено су ти различити политички тонови који долазе из међународне заједнице и из ЕУ, Америке, па и из Русије, много компликовали ситуацију. Друга ствар је да процене о томе колико је БиХ стабилна и одржива заједница нису свуда исте, нису сви уверени да је БиХ толико стабилна да може да се одржи и да настави свој живот", рекао је Јањић.

Према његовом мишљењу, мање је сумње да би могло да дође до оружаних сукоба, а више је запитаности зашто Сарајево не успијева да буде главни град или зашто ФБиХ није ефикасна. Други проблем је, каже Јањић, да очигледно централизована РС постиже већу ефикасност у економији од Федерације.

"Исти проблем који ту стоји, а о коме се не говори, јесте статус дистрикта Брчко, који је заправо споразумним уговором прикључен Српској, али тај споразум може увек да буде опасан, тако да ту има много посла који ни сама међународна заједница није обавила и не жели да доврши, јер није сигурна да ли ће, када се ураде сви ти послови, БиХ уопште опстати", сматра Јањић.

Коментаришући изборне резултате у БиХ, Јањић сматра да ће бошњачки политичари лакше остварити унутрашњи консензус и дијалог захваљујући избору Бакира Изетбеговића за члана члана Предсједништва БиХ, те ће ФБиХ имати јединственији глас и бити више поштована од међународне заједнице, него када је имала Хариса Силајџића.

"То значи да ће и тонови који долазе из Сарајева, бар када је у питању однос према Републици Српској, надам се, бити другачији, односно неће бити отварања такозваног статусног питања и инсистирања на јединству БиХ, без обзира на мишљење других", каже Јањић. Он је додао да су резултати избора у РС потврдили повјерење у Милорада Додика и политику његове владе, али сматра да би требало озбиљно размотрити пораст утицаја опозиције у Српској.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog