Politika

Ми смо у Хагу, док не оде Ратко

НОВИ САД - Пресједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић оцијенио је апсолутно контрапродуктвним и неправденим најновије изјаве главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да је политички притисак на Србију важан инструмент у хапшењу хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића.


"Због нерешеног хашког питања ми смо до сада већ довољно кажњени на путу ка ЕУ и инсистирање на нашем даљем кажњавању је апсолутно контрапродуктивно, а није ни праведно", рекао је Љајић за новосадски "Дневник".

Он сматра да је неспорна чињеница да је Србија направили значајне помаке у сарадњи са Хашким трибуналом у свим стручним сегментима, што је, како је рекао, Брамерц и констатовао.

"Уосталом, ми смо учинили пуно да побољшамо сарадњу са Трибуналом, ухапсили смо и /Радована/ Караџића, дали смо практично све што је тражено од документације... Ако то нису докази да смо потпуно спремни и отворени за сваки вид сарадње, не знам шта још да урадимо. Једино да одемо у Хаг, да се тамо затворимо и кажемо: Ево, ми ћемо бити овде док Младић не буде ухапшен", поручио је Љајић.

На питање да ли се може догодити да Брамерцов тврд став буде "добар изговор" Холандији да 25. октобра не дозволи дизање рампе за кандидатуру Србије, Љајић је оцијенио да би то била велика грешка и неправда послије свега што су урадили.

"Осим тога, такав би корак у великој мери повећао број евроскептика у Србији, што би могло да произведе нове проблеме на унутрашњем плану. Јер, још увек овде постоји значајан део политичке елите и јавности који тврде да ће нас ЕУ перманентно уцењивати. У том контексту би још једно одлагање прослеђивања наше кандидатуре Европској комисији у великој мери ишло на руку онима који су против уласка Србије у ЕУ", мишљења је Љајић.

Главни тужилац Хашког суда Серж Брамерц оцијенио је да власти у Београду "мало посустају" када је у питању сарадња с Трибуналом. "Очекујемо више од Србије. Разлика између оног што Београд говори и ради и оног што би било потребно за хапшење Младића је велика. Српска влада би морала да ослободи много више средстава и особља, да интензивније тражи, брже реагује на информације где се тражени налази и пређе на боље и модерније методе истраге", рекао је Брамерц прије два дана за бечки "Стандард".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog