Politika

Радојичић на конференцији о неразјашњеним питањима

БАЊА ЛУКА - Учесници међународне конференцији парламентараца у Цавтату истакли су да подручје бивше Југославије има још много неријешених питања која се односе на претходне ратове и међуетничке односе.


Збор тих сукоба је и значајна улога "међународних играча" на овом простору.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, који учествује у раду ове конференције је истакао да су на конференцији о теми "Ко посједује моћ у југоисточној Европи?", коју организује Фондација Фридрих Еберт, поново било актулена питања уласка БиХ у ЕУ и како промијенити уставно уређење.

"На то питање нико није имао заокружени одговор, а ту су сада и ишчекивања како ће проћи конституисање нових власти након избора с обзиром да су социјалдемократске партије, СНСД и СДП побиједиле. Односи СНСД и СДП су тако лоши да је у постизборној комбинаторици најмање вјероватна комбинација ове двије партије", нагласио је Радојичић.

Он је додао да је на конференцији наглашен и проблем корупције и криминала, који је присутан у цјелој источној и југоисточној Европи, како у земљама које су већ ушле у ЕУ, тако и кандидатима за чланство.

Радојичић је нагласио да су неки од учесника конференције скептични да би Хрватска могла идуће године да заврши своје преговоре и самим тим буде на улазу у ЕУ. "Остале земље суочене су са много више проблема, као што је Македонија, која има проблем имена са Грчком, па Грчка са својим еконмским проблемима, те Србија, којој се мање-више поставља као услов питање Косова", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, искуства земаља учесница су различита, те су и говори представника Бугарске и Румуније, које су већ у ЕУ, били посвећени њиховим искуствима у транзицији, док су земље бивше Југославије у сасвим другој позицији.

Он је рекао да су учесници истакли да су земље бившег источног блока прошле релативно успјешно процес транзиције ка ЕУ и трансформације друштава, док су земље бивше Југославије, која је била најспремнији кандикат за ЕУ, прошле кроз унутрашње конфликте, ратове и много су даље од ЕУ.

Конференција се традиционално одржава у Цавтату, а чини је око 35 посланика, парламентараца из свих земаља југоисточне Европе и Њемачке. Тема скупа је развој парламентарне демократије и демократије у југоисточној Европи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog