Društvo

Србин научник међу добитницима највећег свјетског признања

Британско Друштво грађевинских инжењера (Institution of Civil Engineers, ICE) додијелило је је Телфордову златну медаљу групи од осам научника међу којима је и универзитетски професор српског поријекла Чедо Максимовић.


Највеће одликовање за достигнућа у грађевинској науци, Максимовић и његови сарадници освојили су за публикацију о новој генерацији интелигентних сензора за мјерење на грађевинским објектима и инфраструктурним системима у реалном времену, наводи се у саопштењу.

Награђена публикација под називом „Мреже бежичних сензора: креирање паметне инфраструктуре” настала је у сарадњи истраживача и професора са Кембриџа и њихових колега са Империјал колеџа у Лондону, а објављена је први пут у августу прошле године као дио стручне литературе британског Друштва грађевинских инжењера.

Чедо Максимовић је докторирао на Грађевинском факултету у Београду 1981. године, а 25 година је радио као професор из области механике флуида, хидротехнике, система градске водне инфраструктуре и заштите животне средине.

Последњих 15 година предаје на одсјеку грађевинарства и животне средине на Империјал колеџу у Лондону а почасни члан је британског Друштва грађевинских инжењера.

Телфордова златна медаља је највеће свјетско признање за истраживања и стручне публикације у области грађевинарства које сваке године додјељује британско Друштво грађевинских инжењера.

Награда је основана 1835. године у знак сећања на Томаса Телфорда, првог предсједника те институције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog