Društvo

Мркоњић Град: 15 година страдања Срба у Крајини

БАЊА ЛУКА - У Мркоњић Граду сутра ће, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, бити обиљежено 15 година од страдања Срба у западној Крајини 1995. године.


Програм обиљежавања годишњице страдања Срба у западној Крајини почеће у 11.00 часова служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју масовне гробнице на градском гробљу у Мркоњић Граду. У 12.00 часова биће положено цвијеће на централном Спомен-обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у Одбрамбено-отаџбинском рату, док је у 12.30 часова у Дому културе у Мркоњић Граду предвиђено обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петпог корпуса такозване Армије БиХ из 13 западнокрајишких општина протјерано је више од 120 000 људи, а убијено 2 000 цивила и војника.

Шеф Кординационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина Сташа Кошарац раније је рекао да до сада ексхумирано 1 214 тијела, док се још потражује 420 тијела убијених српских цивила и војника.

Он је истакао да су у том времену почињени масовни злочини над српским цивилима, док је у највећој гробници у Православном гробљу у Мркоњић Граду пронађено 181 тијело, а у мањим гробницима у овој општини је пронађено још 176 тијела.

Током окупације западних дијелова Српске убијани су претежно стари и немоћни људи, инвалиди и војни заробљеници, уништени су готово сви привредни капацитети, огроман број стамбених јединица, вјерских објеката и школа, о чему свједоче многобројни извјештаји и докази достављени надлежним тужилаштвима, укључујући и Хашки трибунал, саопштено је раније из Републичког центра за истраживање ратних злочина, поводом обиљежавања годишњице страдања Срба у западној Крајини.

Центар за истраживање ратних злочина РС очекује од Тужилаштва БиХ да хитно процесуира потписнике Сплитске декларације из јула 1995. године Хариса Силајџића и Крешимира Зубака, на основу које су у јесен те године војне снаге Хрватске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ извршиле агресију на РС, починивши злочине над цивилима и ратним заробљеницима.

"Република Хрватска је агресор чије су оружане снаге уз помоћ НАТО-а, без разлога, окупирале дио територије РС користећи као изговор Сплитску декларацију потписану 22. јула 1995. године иако су већ од јесени 1994. године активно дејствовале против Војске РС, а изведена је и операција `Олуја` и етничко чишћење и тадашње Републике Српске Крајине", подсјећају из Центра.

Из Центра истичу да нико од потписника Сплитске декларације до сада није процесуиран и подсјећају да су уз асистенцију Турске, Њемачке и САД, потписници били Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман, Харис Силајџић и Крешимир Зубак, а команданти, међу осталим, генерали Анте Готовина, Рахем Адеми, Љубо Ћесић Ројс, Атиф Дудаковић, Мехмед Алагић и други.

За 117 дана хрватске окупације на подручју Мркоњић Града порушено је и запаљено 1.608 кућа, око 700 станова, док је 3.000 стамбених објеката онеспособљено за становање. Из привредених колектива опљачкана је сва покретна имена, тако да је ратна штета на подручју мркоњићке општине процијењена на око 680 милиона марака.

У Мркоњић Граду је 10. октобра 1995. године приликом напада хрватских снага убијено 480 Срба. Најстарији међу страдалима је Јован Лазендић, из Подбрда (91), а међу женама Љубица Ороз из Бочца, општина Мркоњић Град (90).

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog