Društvo

Случај Ђокић српска побједа

БАЊА ЛУКА - Пресуда Суда за људска права у Стразбуру којом је потврђено да је БиХ обавезна да бившем официру ЈНА Бранимиру Ђокићу исплати 60.000 евра на име материјалне и 5.000 евра на име нематеријалне штете представља српску побједу у Европи, изјавио је Ђокићев адвокат Небојша Станковић.


"Ово је, искрено, српска победа у Европи. Правоснажна пресуда у случају 'Ђокић против БиХ' представља преседан у пракси Европског суда за људска права у Стразбуру", рекао је Станковић.

Он је истакао да је посебан значај ове пресуде у томе да се практично на њу може позвати свако лице које сматра да је његово чињенично стање, односно проблем, сличан или истовјетан са оним о чему је одлучивано у "случају Ђокић"."Практично, основна корист огледа се у томе да небројени број људи, не само у БиХ, него и другде могу да се позову на оно што је овде одлучено и да на тај начин брже и извесније остваре своја имовинска права", рекао је Станковић.

Члан Извршног одбора Удружења војних пензионера у Републици Српској Јово Вукобрат изјавио је да је покренута иницијатива посредством Министарства правде РС да органи Српске покрену поступак пред Уставним судом БиХ да се укине члан 3а, како би се лакше рјешавала питања имовине бивших припадника ЈНА.

Он је нагласио да је велики проблем и ОХР, чији је високи представник 1999. донио одлуку да се уведе поменути члан и да се бивши припадници ЈНА не признају као избјеглице.

"Садашњем високом представнику Валентину Инцку обраћали смо се већ три пута, али ништа. Високи представник може донијети одлуку да се укине члан 3а, али Инцко то неће, јер нам је раније рекао да неће укидати одлуке ранијих високих представника", рекао је Вукобрат.

"Случај Ђокић" почиње у августу 1998. године, када је официр некадашње ЈНА и предавач на Војној академији у Сарајеву поднио захтјев за враћање стана у Сарајеву, који је откупио прије рата. Захтјев је 30. марта 2000. године одбачен на основу Закона о реституцији станова из 1998. године. Надлежно министарство Кантона Сарајево потврдило је ту одлуку 30. марта 2000. Ђокић се потом жалио Суду у Стразбуру, а суд је 27. маја наложио БиХ да му исплати 65.000 евра.

У пресуди је цитиран дио Анекса четири Дејтонског мировног споразума, који је Устав БиХ и у којем се наводи да "све избјеглице и расељене особе имају право слободно се вратити у своје домове. Оне имају право, у складу са Анексом седам, на враћање имовине које су били лишени током непријатељстава од 1991. и да се да накнада за сву такву имовину која се не може вратити. Све обавезе или изјаве везане за такву имовину, под присилом су ништавне".

Влада Федерације БиХ раније је саопштила да би могло доћи до колапса ФБиХ ако се одлука Суда у Стразбуру о "случају Ђокић" примјени на више од 20.000 станова које би, према тој пресуди, ФБиХ требало да врати бившим српским власницима, што су представници РС назвали неоснованим.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog