Društvo

Камионџије блокирале царинске терминале у Српској

БAЊA ЛУКA - Aутопревозници из Републике Српске блокирали су све царинске терминале у Српској незадовољни измјеном Правилника о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза, изјавио је данас предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић.


Он је рекао да се тренутно на путевима РС налази око 1.200 камиона, који ће остати на граничним прелазима и путевима до коначног рјешења.

"Тражимо да се спорни правилник стави ван снаге да можемо радити, јер њиме 60 одсто аутопревозника остаје без посла. Преостаје нам једино да на овај начин вратимо своја права", истакао је Грбић.

Реагујући на јучерашњи позив Министарства транспорта и комуникација БиХ да аутопревозници из РС доставе иницијативу, односно приједлог за измјене и допуне Правилника о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, терета и опасних материја, Грбић је нагласио да Министарство већ има ту иницијативу, као што је имало и прије мјесец дана, али да није реаговало.

"Желимо да разговарамо са њима, али само под условом да у тим разговорима учествују и представници Министарства саобраћаја и веза РС, јер ми све радимо у договору са њима", рекао је Грбић.

Превозници у Српској почели су прије два дана протесте на више локација у РС, изражавајући незадовољство Правилником о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, терета и опасних материја.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић изјавио је јуче да спорни Правилник о лиценцама треба да претрпи битне измјене и да су аутопревозници из РС, који протестују на саобраћајницима, били принуђени на овај корак како би изборили своја права, јер нису равноправни са колегама у окружењу.

"Разговарао сам министром транспорта и комуникација БиХ Рудом Видовићем о одгађању примјене тог правилника док се нађе неко друго одговарајуће рјешење, али нисмо успјели да постигнемо договор. Сматрам да се у старту погријешило код доношења овог правилника и ми смо подржали превознике у њихових захтјевима", рекао је Чубриловић.

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog