Svijet

Приведени дисиденти који су прослављали Нобелову награду

Кинеска штампа данас осуђује додјељивање Нобелове награде за мир кинеском дисиденту Лију Сјаобоу, док је, према информацијама једне организације за заштиту људских права, полиција ноћас привела више десетина присталица опозиције који су прослављали одлуку Нобеловог комитета.


Организација Заштитници људских права у Кини чије је сједиште у Хонг Конгу саопштила је да је полиција у петак увече привела више десетина присталица кинеског дисидента који су славили што му је додијељена Нобелова награда за мир.

„У тренутку када су се присталице Лију Сјаобоа окупиле у малим групама како би прославиле тај значајан догађај, полиција је привела на десетине њих”, наводи се у саопштењу те организације.

Кинески лист Глобал тајмс оцјењује данас да је норвешки Нобелов комитет изгубио углед и да је награда за мир претворена „политички инструмент чији су мотиви уперени против Кине”.

Један од лидера студентског протеста на тргу Тјенанмен, 54-годишњи Лију је крајем прошле године у Кини осуђен на 11 година затвора због, како је наведено, „подстицања рушења државне власти”.

Његово хапшење услиједило је само неколико сати пред објављивање Повеље 08, чији је Лију један од аутора. У повељи аутори позивају на веће слободе и окончање политичке доминације Комунистичке партије у Кини.

Корисницима интернета у Кини онемогућено је да претражујући „Нобелова награда за мир” или „Лију Сјаобо” дођу до било какве информације, док СМС поруке ако садрже име Лију не могу да се пошаљу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog