Politika

И данас се прича о сарадњи СДС и СНСД

БАЊА ЛУКА - Двије највеће странке у Републици Српској - СНСД и СДС спремне су за политички дијалог који би у финализацији могао да доведе до коалиције или проширене сарадње како на нивоу БиХ, тако и на нивоу РС, пише данашња штампа.


У двије највеће странке су потврдили да су спремни за разговоре, али да је о евентуалној коалицији још рано говорити јер разговори још нису ни отпочели.

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић рекао је да је ова странка у коалиционом споразуму са ДНС-ом и СП-ом, али да су спремни да разговарају о будућим односима са највећом опозиционом странком, прије свега о оним најкрупнијим питањима на државном нивоу.

"Потребан нам је отворен дијалог, а како ће се то формализовати и да ли би ту било сарадње и прављења блока на нивоу БиХ, то је на дугом штапу и спремни смо са наше стране за дијалог са највећом опозиционом странком без неке обавезујуће или обећавајуће форме", навео је Радојичић.

Радојичић истиче да ће формирање власти на нивоу БиХ ићи веома тешко, те да је већ сада јасно да је готово немогуће затворити круг међу оним партијама које међусобно желе сарадњу.

Генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан рекао је да ће коначну одлуку о разговорима донијети органи странке, али да су спремни да разговарају када су у питању ствари од националног значаја за РС као што су уставне промјене, НАТО и државна имовина.

"Спремни смо да разговарамо са свима, не само са СНСД-ом, о питањима битним за РС. Могућ је партнерски однос и сарадња у парламенту БиХ, а када је ријеч о ентитетском нивоу, о томе се не може говорити без конкретних понуда и јасних ставова", казао је Ћузулан.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик раније је изјавио да су отворени за разговоре, али да се, прије свега, мора разговарати са коалиционим партнерима да се види да ли је таква појачана структура потребна.

Осим СНСД-а и СДС-а, који су за разговоре и евентуалну сарадњу, ДНС и СП још немају свој став и истичу да приче о коалицији немају никаквог смисла док год се не договоре коалициони партнери.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog