Politika

Човић: Федерална држава са четири јединице

БАЊА ЛУКА - Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић сматра да БиХ може опстати само као федерална држава са три или четири федералне јединице, од којих би једна била Република Српска, а друга хрватска са Мостаром као главним градом.


Он је истакао да има и бошњачких политичких партија које схватају да је федерализација једино рјешење за опстанак БиХ, јер би се на тај начин сва пажња окренула на друге теме, попут економских и спријечило би се да бројнији народ на било који начин угрози позицију другог или трећег народа.

Говорећи о избору Жељка Комшића из СДП-а за хрватског члана Предсједништва БиХ, Човић је рекао да је то био највећи удар на БиХ од Дејтона, наводећи да је на сличан начин покушано да се утиче и на избор српског члана Предсједништва.

"То је до те мјере брутално дрско да ја нисам видио организованијег напада на БиХ до овога што је урадио СДП. То је, прије свега, напад на БиХ и рушење БиХ, духа Дејтона, који говори о конститутивности и суверенитету и једнакости сва три народа. Они који су тако нешто замислили дјелимично су успјели, али у завршници су направили највећу штету себи и свом народу", рекао је Човић за "Независне новине".

Он је поново позвао све хрватске странке у БиХ да се окупе око ХДЗ-а БиХ, као водеће партије с највећим изборним резултатом, "како би на исти начин градили будућност Хрвата као равноправног народа у БиХ", а позив за заједништво упутио је и Србима.

"Позив се односи апсолутно и према Србима. /Предсједник СНСД-а/ Милорад Додик и ја смо већ давно договорили један оријентир, јер је било назнака за тако нешто и да јасно замишљамо нашу дугорочну политику, када су у питају српски и хрватски народ, али не само они", рекао је Човић, истичући да има и Бошњака који су огорчени избором Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Човић је рекао да ће будући предсједавајући Савјета министара БиХ сигурно бити Хрват, односно неко из ХДЗ-а, јер је странка добила више од 60 одсто подршке хрватског народа, наводећи да је и његово име у опцији за ту функцију.

На питање кога види као пожељне партнере у власти, Човић је рекао да разговара са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и са неким бошњачким партијама.

"Сигуран сам да ћу у наредних десет дана завршити читав серијал разговора који ће бити с тим бошњачким странкама, али прије тога желим разговарати с хрватским странкама. Надам се да ћемо се око 20. октобра СНСД и ХДЗ срести у Мостару и могуће је да на те разговоре позовемо и те Бошњаке, али то требам још са Додиком договорити", додао је Човић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog