Sport

Србија изгубила од Естоније

БЕОГРАД – Фудбалска репрезентација Србије изгубила је у Београду од Естоније са 1:3 у трећем колу Групе Ц у квалификацијама за Европско првенство 2012. године.


Србија је повела поготком Николе Жигића у 60. минуту утакмице, али су Естонци преокренули головима Тарма Кинка у 63, Константина Васиљева у 73. и аутоголом Александра Луковића у судијској надокнади.

„Орлови” су тако остали на четири освојена бода, пошто су на двије утакмице на домаћем терену освојили само бод, у дуелу са Словенијом. Претходно су савладали аутсајдере са Фарских Острва.

Екипу је на двије прве утакмице предводио Радомир Антић, а дуел са Естонијом био је деби Владимира Петровића на клупи Србије. Петровић није направио веће измјене у односу на тим који је форсирао Антић, осим што је на мјесто лијевог бека ставио Марка Ломића.

Жигић је био усамљен у нападу што се дешавало и у ранијим поставама.

Поставка није дала резултат, иако је Србија добро почела меч и већ послије 10 минута имала двије добре прилике да поведе. Голман Естоније Сергеј Парејко, међутим, зауставио је Ломићев шут из слободног ударца, а потом и покушај Немање Видића главом.

Гости су потом успоставили равнотежу на терену, па су те двије шансе Србије биле и једине праве у првом полувремену.

Естонци су углавном покушавали шутевима са дистанце, не рачунајући пробој Сергеја Зењова поред Александра Луковића и одбрану голмана Србије Владимира Стојковића која је услиједила.

Петровић је, незадовољан партијом из првог полувремена, у наставку увео у игру Зорана Тошића и Милоша Нинковића, па је игра била нешто бржа, барем на почетку другог дијела.

Напади су се исплатили у 60. минуту када је Красић центрирао из корнера са десне стране, а Естонци лопту испуцали на ивицу казненог простора где ју је сачекао Здравко Кузмановић. Лопта је послије Кузмановићевог шута закачила Жигића, промијенила правац и преварила Парејка за 1:0.

Радост домаћих навијача трајала је само три минута, пошто је Кинк са 25 метара снажно шутирао посред гола, а Стојковић само погледом пропратио лопту која је прошла изнад њега.

Три минута потом Србија је имала шансу да стигне до новог вођства, пошто је Жигић послије центаршута Красића лопту спустио до Нинковића, који је покушао атрактивним маказицама, али је Парејко поново био на мјесту.

Услиједио је нови гол Естонаца послије дуге акције и конфузне реакције српске одбране. Први шут шут гостију изблокирао је капитен Србије Дејан Станковић, али је потом Васиљев још једном упутио лопту га голу „орлова” и савладао Стојковића.

Посљедњу шансу да се врати у меч Србија је имала у 75. минуту, када је Красић поново добро прошао по десној страни и гађао Жигића, али је Енар Јагер лопту избио са гол линије Естоније.

Коначан резултат постављен је у првом минуту судијске надокнаде, када је Луковић послије једне дубинске лопте гостију неспретно лобовао непотребно истрчалог голмана Стојковића.

Разочарани навијачи на стадиону Партизана српске фудбалере испратили су звиждуцима, а Естонце аплаузима. Звиждуци су током цијеле утакмице упућивани само голману Стојковићу, највише са сјеверне трибине гдје се углавном окупљају навијачи Црвене звезде.

Разлог је био долазак Стојковића, бившег играча Звезде, у редове вјечитог ривала Партизана због чега су навијачи два највећа српска клуба послије дуже времена размјењивали увреде током репрезентативне утакмице.

Увреде су биле упућиване и предсједнику Фудбалског савеза Србије Томиславу Караџићу, а овације само бившем селектору Антићу.

Навијачи са сјеверне трибине су истакли и транспарент са паролом „Клео никад за Србију”, којом су се изјаснили против играња натурализованог Бразилца за „орлове”.

Веће групе навијача су, такође, скандирале увредљиве слогане поводом недељне Параде поноса и узвикивале: „Ко не скаче тај је педер” и „Убиј педера”.

Стадион Партизана у Београду; Гледалаца: Око 15.000;

Судије: Лајушкин, Баришников, Аверијанов (Русија).

Србија: Стојковић, Видић, Луковић, Ивановић, Ломић, Станковић, Кузмановић (од 79' Лазовић), Качар (од 46' Нинковић), Красић, Јовановић (од 46' Тошић), Жигић.

Естонија: Парејко, Ран, Пироја, Круглов, Дмитријев, Пури (од 70' Пурје), Кинк (од 64' Саг), Зењов (од 87' Вунк), Васиљев, Клаван, Јагар.

----------------------------------------------

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog