Svijet

Израел потписао уговор о куповини борбених ловаца од САД

ЊУЈОРК – САД и израелска влада потписали су споразум о куповни ескадриле 20 борбених ловаца Ф- 35 америчке производње, летјелице такозване стелт технолгије, невидљиве за радаре, пренијеле су данас агенције.


Директор израелског министарства одбране Ехуд Шани изјавио је на церемонији потписивања уговора у израелском конзулату у Њујорку да ће ловци успоставити равнотежу снага на Блиском истоку, јачајући способност израелске одбране.

Званичници су објавили да је уговором потписаним у четвртак предвиђена куповина 20 авиона за око 2,75 милијарди долара и да ће поручени авиони бити прилагођени израелским техничким специфичностима. Испорука авиона требало би да буде окончана између 2015. и 2017. године.

Израел има опцију да купи још 55 таквих авиона, након што стигну први ловци. Представници изралеске владе саопштили су у Вашингону да је Ф-35 набољи борбени ловац на свијету који ће побољшати одбрамбене капацитете земље. Укупна вриједност поруџбине износила би 15,2 милијарде долара ако би се искористиле све опције.

Један ловац Ф-35 кошта око 96 милиона долара, укључујући и мотор, а најновијим уговором предвиђена је и испорука симулатора, резервних дијелова и одржавање.

У првом пакету требало би да стигне 19 авиона типа Ф-35, које Израел већ има у својој флоти, чији је главни конструктор америчка компанија „Локид Мартин.”

„Локидови” главни подуговарачи на изради Ф-35 су европски БАЕ-систем и компанија „Нортроп граман.”

САД су у периоду администрације предсједника Џорџа Буша постигле сагласност да унаприједе стратешку сарадњу са Израелом и да тој земљи обезбиједе снабдијевање унапријеђеног оружја и опреме у вриједности од 30 милијарди долара.

Уговор о продаји невидљивих ловаца одлаган је седам година због израелског захтјева да у авион уграђује властиту ратну електронику, комуникације и остале системе најновије технологије, чему су се амерички званичници генереално противили због могућих нежељених посљедица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog