Politika

Инцко враћа људима документа (и људска права)

Сада је коначно извјесно да је ОХР у одумирању, први знак попуштања тираније и развоја демократије у Дејтонској БиХ, јесте најновија одлука Валентина Инцка.


Канцеларија високог представника у БиХ обавијестила је Министарство унутрашњих послова Републике Српске да је високи представник у БиХ Валентин Инцко донио Налог о опозиву Налога о одузимању личних докумената одређеним лицима од 10. јула 2007. године.

У Налогу о опозиву наводи се да је након консултација са релевантним партнерима одговорним за безбједност и провођење закона, закључено да више не постоје разлози за одузимање личних докумената за 14 лица.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је, у складу са законским прописима, данас покренуло процедуру враћања личних докумената овим лицима, по мјесту пребивалишта.

Лица којима ће бити враћена лична документа су: Андан Драгомир, Андрић Стојан, Гарић Горан, Грујичић Душан, Илић Зоран, Јевић Душко, Крстић Милета, Кујунџић Предраг, Мандић Момчило, Петовић Васо, Томић Зоран, Тришић Драган, Весић Горан и Вуковић Ранко.

Забрана обављања јевних функција остаје

Иако су документа враћенае на снази је остала забрана обављања службене, изборне или именоване јавне функције.

"...забрањује му се обављање сваке службене, изборне или именоване јавне функције, као и кандидовање на изборима и обављање функције у политичкој странци, уколико или све дотле док га високи представник накнадном одлуком евентуално изричито не овласти да исте обавља. Одмах му престају сва права на накнаде односно привилегије или статус која произилазе из његовог положаја", наводи се у другом дијелу одлуке високог представника о смјени Андана из 2007. године, која је објављена на званичној интертнет страници ОХР.

Андан је тражио укидање одлуке високог представника из 2007. године дуготрајним штрајком глађу испред сједишта ОХР-а у Бањалуци, који је прекинуо због здравстваних проблема.

Канцеларија високог представника у БиХ обавијестила је Министарство унутрашњих послова Републике Српске да је Инцко донио налог о опозиву налога од 10. јула 2007. године о одузимању личних докумената за 14 лица.

Из МУП-а РС је саопштено да је у складу са законским прописима покренута процедура враћања личних докумената овим лицима, по мјесту пребивалишта.

У налогу ОХР о опозиву се наводи да је након консултација са релевантним партнерима одговорним за безбједност и провођење закона, закључено да више не постоје разлози за одузимање личних докумената за ових 14 лица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog