Politika

Амбасадор БиХ у НАТО у сукобу интереса

САРАЈЕВО - Предсједништво БиХ именовало је Лидију Кораћ за амбасадора БиХ у НАТО мисији у Бриселу, упркос правоснажној одлуци Централне изборне комисије и Суда БиХ о четворогодишњој забрани њеног именовања због сукоба интереса.


"Независне новине" пишу да је Предсједништво БиХ одлуку о њеном именовању за амбасадора донијело прошлог мјесеца, док је у ЦИК-у БиХ потврђено да је Кораћевој изречена мјера забране кандидовања на изборима и обављања свих именованих функција.


"Предсједништво БиХ никада не обавјештава ЦИК о именовањима амбасадора, нити тражи наше провјере прије именовања као што је то случај са министрима и замјеницима. Тако да нисмо ни упознати с тим, нити је тражено мишљење. ЦИК је донијела одлуку у вези са Лидијом Кораћ о сукобу интереса, а Суд БиХ је потврдио, и све остало могу образложити у Предсједништву", рекла је портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић.

Кораћеву је за амбасадорску функцију у НАТО мисији у Бриселу предложио хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, јер према одлуци о националној ротацији на челу дипломатско-конзуларних представништава ово мјесто припада амбасадору из реда Хрвата.

ЦИК БиХ казнио је Кораћеву, јер је сарајевско "Ослобођење", чији је директор, пословало у износу вишем од 5.000 КМ са Градским вијећем Сарајева, гдје је она била вијећник СДП-а БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog