Društvo

Изложба у Београд: Српска стратишта у протеклом рату

БАЊА ЛУКА - У Београду ће данас бити отворена изложба под називом "Гробнице, стратишта и логори у БиХ гдје су Срби страдали у протеклом грађанском рату", коју је приредила Организација породица заробљених , погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.


"Циљ ове изложбе је да српској јавности, властима Србије, стручним људима који се баве истраживањем ратних злочина и међународној заједници презентујемо истините информације о српским гробницама, стратиштима и логорима у БиХ", рекао је Срни Недељко Митровић, предсједник ове организације.


Митровић је истакао да је јавност и власт у Србији до сада добијала нетачне и непотпуне информације од невладиних организација о страдањима у протеклом рату у БиХ, као што су Фонд за хуманитарно право и Жене у црном.

Изложба садржи 108 фотографија, статистичке податке о 1 601 српској гробници у БиХ из које је до сада ексхумирано 4 000 бораца и цивила, податке о више стотина српских стратишта, о 536 логора за Србе у БиХ кроз које је прошло више од 50 000 Срба.

Митровић је рекао да су позиви за учешће на изложби упућени представницима извршне и законодавне власти Србије, града Београда, представницима институција РС, Међународног комитета Црвеног крста у Србији и амбасадорима земаља потписника Дејтонског споразума.

Почетак изложбе предвиђен је за 12.00 часова у згради Историјског архива Београда.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog