Politika

Влајки сумња у изборни инжињеринг

БАЊА ЛУКА - Кандидат Народне демократске странке за предсједника Републике Српске Емил Влајки рекао је да има информације да би кандидат коалиције ХСС-НХИ Иван Крндељ могао да га претекне бројем гласова, захваљујући изборном инжењерингу.


"Тренутно за функцију потпредсједника РС водим са око 4.800 гласова, што је за око 4 000 више од броја који је освојио Крндељ. Имам, међутим, информацију да ће њему из Хрватске експресно стићи управо 4 000 `сумњивих` гласова", појаснио је Влајки на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Према његовим ријечима, у Хрватској се манипулише гласачким листићима, тако да се они не достављају свим Хрватима из БиХ који гласају у Хрватској.

Влајки је казао да на могући гласачи инжењеринг указује и то што он, након више пребројаних листића, има мање гласова, а да је Крндељ за само три дана добио чак 1 200.

Предсједник НДС Крсто Јандић рекао је да је ова странка задовољна изборним резултатом, јер би требало да има два посланика у Народној скупштини и потпредсједника РС.

"Надам се да ће тако и остати и да нам се неће десити као на изборима 2006. године, да не будемо парламентарна странка, иако смо освојили довољно гласова", рекао је Јандрић, наводећи да је ова странка оштећена на прошлим изборима.

Он је нагласио да га брине нетранспарентност ЦИК-а приликом пребројавања гласова, јер се његова странка и раније увјерила да се дешавају манипулације.

"На изборима 2006. година наш кандидат је, како је одмицало бројање, имао све мањи број гласова. Жалили смо се, али узалуд. Зато и сада изражавамо бојазан да би се нешто слично могло десити, јер се за мандате боре три - четири странке, између чијих је кандидата разлика мала", навео је Јандрић.

Генерални секретар НДС Невојша Шврака рекао је да је странка поднијела приговор ЦИК, јер је утврђено да њени чланови, који су гласали, нису евидентирани као да су изашли на изборе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog