Društvo

Дачић прави план за безбједност Клинтонове

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће данас са најближим сарадницима почети разраду плана за обезбјеђење посјете Србији америчког државног секретара Хилари Клинтон, а очекује се да у овој акцији учествује око 4 000 људи.


Стејт департмент је у сриједу потврдио да ће Клинтонова од 11. до 14. октобра бити у званичној посети БиХ, Србији, Косову и Бриселу, али је у америчкој амбасади у Београду београдским "Вечерњим новостима" речено да је још рано за детаље, који ће бити утврђени наредних дана.


Према првом плану посјете, почетна станица Клинтонове биће Сарајево, гдје ће у понедјељак, 11. октобра, само недјељу дана послије избора, разговарати са званичницима БиХ и највјероватније отворити нову зграду америчке амбасаде.

У поподневним часовима истог дана креће у Београд, гдје ће се срести са предсједником Србије Борисом Тадићем и присуствовати свечаној вечери. У уторак, 12. октобра, планирани су одвојени сусрети са премијером Мирком Цветковићем и министрима Вуком Јеремићем и Драганом Шутановцем.

У пратњи "мигова", ловачке пратње Војске Србије, Клинтонова ће у Београд слетјети "боингом 757" америчких ваздушних снага, који је редизајниран за потребе државног секретара, а небо изнад Србије ће у вријеме слијетања авиона бити затворено. Очекује се да Министарство одбране подигне ниво борбене готовости Војске Србије изнад редовног, а Министарство полиције изда наредбу за приправност свим полицајцима.

"Новости" наводе да се очекује да у врху листе тема за разговоре Клинтонове са званичницима у Београду буду будући односи САД и Србије, сарадња са Трибуналом, економска сарадња, као и преговори са Приштином.

Према другом плану Клинтонова би у Београд требало да стигне 12. октобра. У том случају, планирано је да министар Јеремић приреди ручак за америчку гошћу, да се након тога Клинтонова сретне и са министром одбране, док би се први дан посјете завршио свечаном вечером код предсједника Тадића.

Сутрадан ујутру, у сриједу, 13. октобра, Клинтова би се срела са премијером, послије чега би наставила пут у Приштину.

Како тврде извори "Новости", поред људи из српског државног врха, предвиђени су још само сусрети са представницима невладиног сектора, док лидери опозиције неће видјети гошћу.

За сада се не зна ни да ли ће Клинтонова на пут кренути сама или са супругом и бившим предсједником САД Билом Клинтоном.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog