Politika

"Стратфор": Избори за децентрализацију

БАЊА ЛУКА - Општи избори у БиХ на власт су довели политичаре који се полако мире са реалношћу да је немогуће остварити визију БиХ као уједињене савезне државе и спремнији су да прихвате децентрализовану структуру коју заговара Милорад Додик, оцјењује се у анализи америчке невладине агенције за стратешка истраживања "Стратфор".


 

Послије 15 година током којих Савјет министара БиХ углавном није успио да наметне ауторитет, бошњачки и хрватски лидери окрећу се моделу који је успоставио досадашњи премијер Републике Српске Милорад Додик који црпи политичку и економску моћ из свог бескомпромисног ауторитета у РС, наводи "Стратфор".


То баца другачије свјетло на похвале због избора "умјереног" Бакира Изетбеговића за бошњачког члана Предсједништва БиХ, умјесто "хардлајнера" Хариса Силајџића, наводи се у анализи и додаје да су ти епитети нетачни, "јер прикривају комплексно кретање у БиХ, а то је удаљавање од визије савезне државе и прихватање децентрализоване структуре".

"Стратфор" истиче да се многи бошњачки и хрватски политички лидери, у ствари, диве Додику који се супротставио западним амбасадорима и међународном високом представнику - а преноси "Глас Српске".

Додик, који у Српској има непоговорну политичку и финансијску моћ, према мишљењу "Стратфора", најмоћнији је политичар у БиХ, а да не заузима никакву савезну функцију.

Коначно би бошњачки и хрватски лидери могли да искористе РС као примјер за рјешење проблема Федерације, а то је децентрализација, оцјењује се у анализи ове агенције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog