Svijet

Неуспјех америчког правосуђа у суђењу за Гвантанамо

ЊУЈОРК - Америчка влада претрпјела је озбиљан неуспјех при првом покушају да суди једном затворенику из војне базе у заливу Гвантанамо пред цивилним судом.


Влада није успјела у намјери због начина на који се односила према затворенику док је био под надзором Централне обавештајне агенције (Циа).


Судија Луис Каплан из суда у Њујорку забранио је тужиоцима да изнесу исказ свог кључног свједока Хусеина Абебеа, уз објашњење да је он пронанађен само на основу изјава оптуженог датих током суровог саслушавања у тајном затвору Цие.

Очекивало се да ће Хусеин Абебе потврдити суду да је оптуженом Ахмеду Халфану Гаиланију продао експлозив који је касније употријебљен у нападима на двије америчке Амбасаде у источној Африци 1998. године.

Адвокат Џошуа Дрател је у прошлости био бранилац неколицине затвореника из Гвантанама и сматра да је суд донио исправну одлуку.

"Ријеч је о примјереној одлуци и исправној имплементацији принципа америчког Устава. Ова одлука суда потврђује да постоји линија која се не смије прећи и да мучење не може бити толерисано", рекао је Дрател, преноси Би-Би-Си.

Проблем за америчког судију није представљало само то шта је свједок Абебе био спреман да каже у процесу против оптуженог Галанија, већ начин на који се до његовог потенцијалног свједочења дошло.

Притвор Гвантанамо постао је озлоглашен понајвише због технике малтретирања притвореника која се састојала од наливања воде у грло при чему се ствара осјећај дављења (wаterboаrding).

Званичници из америчке администрације истичу да се над осумњиченима за тероризам више не примјењује та техника, али се након одбацивања кључног свједока поставља питање шта ће бити са осталим свједочењима која се добијена мучењем притвореника.

Аналитичари наводе да одлука судије представља велики неусјпех за владу која настоји да пребаци сва суђења оптуженима за тероризам пред цивилне судове.

Према њиховом ријечима, суђење Галанију, који је најприје ухапшен у Пакистану 2004. године и потом је двије године касније пребачен у Гвантанамо као један од сарадника Осаме бин Ладена, оцијењује се као пробно за испуњење обећања администрације америчког предсједника Барака Обаме.

Обама је најавио да намјерава да затвори базу Гвантанамо до јануара идуће године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog