Svijet

Meркел: Ако живите у Њемачкој, поштујте Устав

БЕРЛИН - Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да муслимани морају да поштују Устав, а не шеријатски закон уколико желе да живе у Њемачкој, земљи у којој се води дебата о интеграцији четири милиона људи муслиманске вјере.


"Сада очигледно имамо и муслимане у Њемачкој. Што се тиче ислама, важно је да вриједности које представља ислам буду у складу са нашим Уставом. Овдје важи Устав, а не шеријатски закон", изјавила је Меркелова.


Она је додала да су Њемачкој потребни имами образовани у Њемачкој, односно особе које у имају "друштвене коријене у овој земљи".

"Наша култура је заснована на хришћанским и јеврејским вриједностима и тако је било стотинама година, да не кажем хиљадама", рекла је њемачка канцеларка.

Предсједник Кристијан Вулф апеловао је раније да Нијемци уваже чињеницу да "ислам припада и Њемачкој".

Дебата се води у вријеме када су САД и Велика Британија поново указали на пријетње од терористичких напада које би могли да изведу исламски милитанти који живе у Њемачкој. Званичници у Берлину покушали су да ублаже те бојазни.

Меркелова је суочена и са дебатом унутар своје Хришћанско демократске уније о томе да ли је канцеларка довољно конзервативна у ставовима о овом питању.

Аналитичари оцјењују да је њена најновија изјава дата с циљем да умири страначке колеге које сматрају да је Вулф отишао предалеко у умиривању муслимана.

Вулф је у говору поводом 20. годишњице од уједињења Њемачке апеловао да се спроведе хармонична интеграција имиграната који су до прије десетак година сматрани за "гостујуће раднике" који ће се једног дана вратити кућама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog