Sport

УЕФА би могла да казни Израел

ТЕЛ АВИВ – Европска фудбалска унија могла би ригорозно да казни Фудбалску федерацију Изралеа, уколико влада те државе настави да малтретира палестинске спортисте и да им онемогућава да се такмиче, пише израелска штампа.


Предсједник УЕФА Мишел Платини је прошле седмице у разговору са предсједником Олимпијског комитета Палестине Ђибрилом Раџубом рекао да ће се максимално ангажовати да Израел буде искључен из свих европских такмичења уколико државне власти, из „безбједносних разлога”, и даље буду спречавали палестинске фудбалере да долазе на утакмице свог националног тима.

„Прихватили смо Израел и дозволили му да игра у Европи, али то значи да они морају да прихвате наша правила која захтјевају да се свим фудбалерима омогући потпуна слобода кретања. Ако Израел то не жели да поштује, сносиће озбиљне последице које могу да подразумијевају и искључење из европске зоне”, рекао је Платини.

Представник за штампу УЕФА рекао је да не може ни да потврди ни да демантује ту изјаву, јер се радило о приватном разговору двојице функционера.

Забринутост због понашања израелских власти јуче је изразио и предсједник Међународног олимпијског комитата Жак Рог, који је први пут откако је на тој функцији посјетио Западну обалу.

„Спортски свијет је једногласан у захтјеву да су све владе дужне да спортистима омогуће слободно кретање. МОК је спортска, а не политичка организација и урадићу све да покушам да ријешим проблем који имају палестински спортисти”, рекао је Рог, који је на Западној обали присуствовао пријатељској утакмици између Палестине и Јордана.

Предсједник МОК потом је отпутовао у Израел, где ће у разговору са предсједником Шимоном Пересом и другом државним званичницима покушати да убиједи власти да више не праве проблеме палестинским спортистима.

Представник за штампу Олимпијског комитета Палестине Билал Абуалариш рекао је да националне федерације имају великих проблема да организују тренинге и утакмице, јер већина репрезентативаца игра у иностранству, а никада се не зна кога ће Израелци пустити да уђе на Западну обалу.

На јучерашњој утакмици фудбалске репрезентације није било капитена Ахмеда Кашкаша, јер су га Израелци вратили са границе са Јорданом.

Израелци све те оптужбе одбације, а представник за штампу министарства одбране Гај Инбар рекао је да „Израел нема ништа против спортиста, већ у неким случајевима постоји забринутост због одређених појединаца”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog