Društvo

Патријарх Иринеј: Само слога може да спаси српски народ

ЛОЗНИЦА – Патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Лозници, поводом обиљежавања 200. годишњице Боја на Лозници, да само слога може спасити српски народ, а неслога може да га упропасти.


Бој на Лозници, у коме је српска војска 1810. године извојевала једну од највећих побједа у Првом српском устанку, представља свијетао пример српске слоге, за разлику од неких других бојева, рекао је патријарх Иринеј, служећи помен у цркви Покрова пресвете Богородице.

Патријарх Иринеј је казао да историчари треба садашње генерације стално да подсјећају на свијетао пример наших слободара, како се млади не би отуђили од своје вјере, отаџбине и цркве.

У овом боју су велики људи положили своје животе за слободу, светиње свог народа - цркве и манастире, своје домове и породице, рекао је Иринеј, коме је помен лозничким јунацима било је прво званично служење после устоличења у Пећкој патријаршији.

Он је нагласио да је слобода највећа вриједност коју је Бог даровао сваком човеку.

Свечаности обиљежавања Боја на Лозници, међу осталим, присуствују министарка за национални инвестициони план Верица Калановић и представници дипломатског кора, а свечану литургију су служили епископ шабачки Лаврентије и епископ сремски Василије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog