Sport

Химки и Шарлроа надомак евролиге

Велики корак ка пласману у групну фазу кошаркашке Евролиге већ после прве утакмице квалификација направио је руски Химки који је побиједио Ле Ман у Француској резултатом 70:56. У другој утакмици Шарлроа је на свом терену у Белгији побиједио немачку Албу са 81:77.


Оба реванш меча пратиће се пажљиво и у Партизану јер ће један од два побједника квалификација бити у групи А заједно са ’црно-белима’, Прокомом, Кахом Лаборал, Макабијем и Жалгирисом.

Тим Серђа Скариола показао је још једном да је вероватно најозбиљнија екипа у квалификацијама за Евролигу. Химки је, након изједначеног првог полувремена, у других 20 минута појачао ритам и тако дошао до практично недостижне предности пред реванш у Русији.

Најзаслужнији за убједљиву побједу гостију били су Кит Ленгфорд и Зоран Планинић који су меч завршили са индексом успјешности 21. Ленгфорд је имао 19 поена и три асистенције, а Планинић 14 поена, пет скокова и три асистенције.

Осим њих двојице истакао се и некадашњи кошаркаш Уникахе Томас Келати који је, као и Ленгфорд, убацио 19 поена. У екипи Ле Мана Кауди, Дио и Кофи постигли су по 10 поена.

Са друге стране, на дуелу Шарлроа – Алба, њемачки представник извукао је у финишу одличних минус четири пред реванш. Белгијанци су у 38. минуту имали девет разлике (80:71), али је тим Луке Павићевића до краја направио серију 6-1 и тако оставио себи велике изгледе за пласман у Евролигу.

Побједник овог двомеча требало би да наступи у Б групи Евролиге заједно са Бамбергом, Реал Мадридом, Ромом, Уникахом и Олимпијакосом.

Ипак, због правила Евролиге да два тима из исте државе не могу у исту групу (изузетак су Шпанци, пет тимова не могу по том принципу у четири групе) у случају да Шарлроа прође, било би тако. Ако побједник двомеча буде Алба, Берлинци се 'селе' у групу А са прваком Србије.

У саставу Албе некадашњи кошаркаши Црвене звезде Тадија Драгићевић и Марко Мариновић одиграли су испод свог нивоа. Мариновић је имао шест поена и једну асистенцију, а Драгићевић осам поена (2-10 из игре), али и седм скокова и седм изнуђених прекршаја.

Најбољи су били Дерик Ален са 20 и Хемофармов ’џелат’ Џулиус Џенконс са 14 поена, док је у домаћем тиму четири играча меч завршило са двоцифреним учинком. Убједљиво најбољи био је Демонд Малет са 26 поена, Гомис је убацио 14, а Хил и Бројлс по 11.

Реванш мечеви обе утакмице на прогрему су у петак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog