Politika

Радојичић: Јачи смо од СДП

БАЊА ЛУКА - Савез независних социјалдемократа увјерљиви је побједник избора уз БиХ, најјача странка у Републици Српској појединачно, а такође и по броју гласова најјача странка у БиХ, изјавио је данас потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.


Радојичић је рекао да СНСД, кад се саберу резултати у РС и ФБиХ има око 245 200 гласова, а СДП БиХ око 240 000 и демантовао информације појединих федералних медија да су неке друге странке најјаче у БиХ.

Он је навео да према досад пребројаних 95 одсто гласова за члана Предсједништва БиХ Небојша Радмановић има око 280 000, односно за близу 17 000 гласова више од кандидта Коалиције "Заједно за Српску" Младена Иванића.

"Иванићева прича о неважећим листићима је потпуно нетачна и ми смо се данас обратили Централној изборној комисији БиХ да хитно разјасни ову ситуацију и службено објасни о чему се ради", рекао је Радојичић на конференцији за новинаре у Бањалуци, те позвао Иванића да честита Радмановићу и да се престане бавити са инсинуацијама и стварањем лоше атмосфере у РС и БиХ, јер то преносе свјетски медији.

Он је појаснио да је, према информацијама које СНСД има са терена, огромна већина тих листића празна, а не неважећа.

"Грађани имају право да не гласају ни за кога и да убаце празан гласачки листић. Неколико десетина хиљада је неиспуњених листића, а то није неважеће већ право грађанина да не гласа ни за кога, а да је неко хтио манипулисати, били би то испуњени листићи", објаснио је Радојичић.

Он тврди да је неважећих листића, кад се одузму непопуњени, свега око три одсто што је, како је додао, исто или више него на ранијим изборима.

Радојичић је додао да кандидат СНСД-а, СП и ДНС-а Милорад Додик за предсједника РС тренутно има око 295 000 гласова, што је за око 90 000 више од наредног противкандидата, да је СНСД у Парламенту ФБиХ освојио један мандат и четири мандата од 25 у Скупштини Ливањско-дувањског кантона.

"СНСД је потпуно незаобилазан кад је у питању формирање власти на нивоу БиХ гдје за Парламентарну скупштину БиХ имамо осам од 14 мандата из РС односно око 236 000 гласова или 45,03 одсто важећих гласачких лситића", истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, СНСД неће прихватити математичку коалицију и покушаће постићи договор са што мање странака које су у ФБиХ оствариле добар резултат о 20-ак питања која се односе на централне органе, одбрану, пореску политику, спољну политику и надлежности ентитета и БиХ, прије свега са ХДЗ-ом БиХ и СДА.

Према његовим ријечима, СДП БиХ није пожељан партнер за СНСД. "СДП БиХ није међу онима са којима бисмо у приоритету разговарали. Ако би се са федералне стране покушао направити национални блок, у којем би се практично окупили сви, у том би случају СНСД затражио формирање истог таквог блока у РС", рекао је Радојичић.

Он је додао да СНСД сматра да наредни предсједавајући Савјета министара БиХ треба бити Хрват из ФБиХ, а да, ако странке из ФБиХ то не прихвате, СНСД, као најјача странка у БиХ, може опет понудити мандатара.

Говорећи о новоизабраном члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу, Радојичић је рекао да СДА постоји 20 година и да не дијели оцјене из свијета како је дошло до умјереног помака.

"Ријеч је о странци која за собом има јако ратно наслијеђе и тек треба да видимо како ће се Изетбеговић понашати у Предсједништву. Ми му честитамо и надамо се да ће имати боља сарадњу са чланом Предсједништва из РС него што је то био случај са Харисом Силајџићем", истакао је Радојичић.

Одговарајући на питање о територијалној организацији унутар БиХ, Радојичић је нагласио да је територијална цјеловитост РС за СНСД неупитна, а да СНСД може разговарати о уређењу ФБиХ чијих десет кантона је скупо и неефикасно.

Говорећи о Народној скупштини РС, Радојичић је рекао да на око пребројаних 205 000 гласова СНСД тренутно има 39 мандата, да коалициони блок СНСД, ДНС и СП заједно има 50 мандата што је за два више него у садашњем сазиву.

"Наш коалициони споразум постоји са ДНС-ом и СП-ом и цијенимо да постоји могућност да брзо формирамо органе власти у РС, а као демократска странка ми ћемо разговарати и са осталим странкама и очекујемо да предсједник РС, кад преузме дужност, обави разговоре са свим парламантарним странкама", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, СНСД-у је на првом мјесту договор о одређеним политикама и о изборима партнера, а тек онда слиједе договори о персоналним рјешењима о расподјели ресора.

"За нас је веома важно да, с обзиром на то да ће бити тешких и озбиљних тема, буде отворен демократски и коректан дијалог са највећом опозиционом странком. Било је и у ова два дана већ одређених контаката према највећој опозиционој странци. Не говорим о коалицији, говорим о фер дијалогу и о коректној комуникацији о важним питањима за РС и БиХ", закључио је Радојичић.

На шестим послијератним изборима у БиХ, одржаним у недјељу, 3. октобра, СНСД је, према досадашњим резултатима освојио највише гласова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog