Društvo

Maфалани: Јавио сам полицији за Пуканића

ЗАГРЕБ - Амир Мафалани, трећеоптужени за убиство сувласника хрватског "Национала" Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића, изјавио је јутрос да је 19. октобра 2008. године разговарао с инспектором загребачке Шесте полицијске станице Ненадом Шипушићем, те да му је рекао како зна да се припрема убиство.


Мафалани је у наставку суђења пред Жупанијским судом у Загребу истакао да му је полицајац Домагој Анић, бивши шеф Одсјека за крвне деликте касније рекао: "Да си мени то пријавио Пуканић би данас био жив" - преноси "Јутарњи лист".


"Чуо сам још 15. октобра да се припрема убиство. Знао сам кога и гдје. Два дана касније примио сам пријетњу да сам ја сљедећи након тог убиства, а да ће се за први злочин нашироко чути. Убрзо сам се обратио полицајцу Шипушићу", навео је Мафалани.

Судија у овом процесу питао га је ко му је пријетио, на шта је Мафалани одговорио да не би о томе сада, и додао да није раније причао, јер му је речено да ће га теретити за бацање бомбе на кућу Ивића Пашалића.

"Наиме, на дан тог бомбашког напада мене је полиција легитимисала у Дубрави и то је за полицију била повезница. Рекли су и да ћу одговарати за убиства Давора Зечевића и Марка Слишка. У мојој су викендици пронађени неки меци", неодређено је рекао Мафалани, оставивши недореченим јесу ли се ти меци подударали са зрнима нађенима у тијелима Зечевића и Слишка.

Судији је дао и телефонски број полицајца Шипушића, те нагласио да се у телекомуникацијском вјештачењи види да је с њим разговарао. Рекао је и да му је приликом хапшења речено да неке ствари не смије рећи замјенику директора Ускока Жегарцу јер би то срушило ову оптужницу.

Иво Пуканић убијен је 23. октобра 2008. године од експлозије бомбе постављене поред његовог аутомобила у дворишту зграде "Национала" у центру Загреба. У том тренутку с њим је био директор маркетинга у том загребачком дневнику Нико Фрањић који је страдао.

Сретен Јоцић, Жељко Миловановић и Миленко Кузмановић оптужени су да су за новчану награду, не мању од 1,5 милион евра, након дужег праћења Пуканића у октобру 2008. године, припремили експлозивну направу коју су поставили на купљени скутер. Тај је скутер довезен и паркиран уз Пуканићев аутомобил у дворишту зграде хрватског недјељника "Национал". Јоцић, познат као Јоца Амстердам, ухапшен је крајем априла прошле године у Београду, Миловановић је ухапшен 31. маја, а Кузмановић 30. маја. Од тада су сва тројица у београдском притвору.

Као организатори убиства Пуканића у хрватском дијелу групе оптужени су Роберт Матанић, Лука Матанић, Амир Мафалани, Бојан Гудурић и Слободан Ђуровић којима се суди у Загребу. Суђење организаторима убиства Пуканића у Хрватској почело је 3. фебруара пред Жупанијским судом у Загребу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog