Politika

Човић: Комшићев избор на штету БиХ

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић тврди да ће поновни избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ у суштини највише штетити БиХ.


Наглашавајући да велики број гласова које је Комшић добио на изборима јасно говори ко је гласао за њега, Човић је појаснио да анализе ХДЗ БиХ говоре да је Комшића подржало чак 97 или 98 одсто Бошњака.

"То је поразно за односе у БиХ. Комшић и представници Социјалдемократске партије БиХ ниједном нису указали на то да је Комшић хрватски члан Предсједништва БиХ, а ни сам Комшић то не говори. Они говоре о предсједнику БиХ. Грубо су злоупотријебили Устав БиХ јер Комшић сједа у фотељу члана Предсједништва из реда хрватског народа", рекао је Човић и истакао да је хрватски народ изигран, јер је за ХДЗ БиХ и Борјану Кришто гласала већина хрватских бирача.

Према његовом мишљењу, ништа не би значило и да су Хрвати у БиХ имали само једног кандидата.

Напомињући да је бошњачко гласачко тијело које је пратило Комшића тиме слало поруку Хрватима, Човић је за "Дневни аваз" рекао да ХДЗ БиХ не види расплет ситуације другачије него да уставним промјенама буде потпуно преуређена БиХ.

"Допустити да се системом изборних јединица у Федерацији БиХ увијек може направити злоупотреба лоше је и недопустиво", нагласио је Човић.

Коментаришући велики број неважећих листића, он је навео примјер да нема већег инцидента од тога ако се допусти људима који сједе код гласачке кутије да шарају по листићима. "Нема већег инцидента у свијету. То је криминал да не може бити већи", сматра Човић.

Он је поновио да је реално очекивати да за двије године у БиХ са локалним буду одржани и општи избори, из два разлога - један је што ће сигурно морати доћи до уставним промјене, јер овако БиХ неће моћи функционисати, а други је што ће тешко бити формирати власт.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog