Politika

Јањић: РС очекивано, у ФБиХ превирања

БAЊA ЛУКA - Политички аналитичар из Београда Душан Јањић рекао је да је побједа СНСД-а на општим изборима била очекивана, али да је у Федерацији БиХ дошло до већих промјена, поготово у бошњачком корпусу и да ће тамо тек да почну озбиљна превирања.


"Избори за оне који су их очекивали као неку историјску прекретницу и прелом то нису били. Било је нереално очекивати да Додик оде с власти. Он је својим личним резултатом потврдио да власт има подршку оних над којима се власт врши", рекао је Јањић.

Према Јањићевој оцјени, највећи губитници на овим изборима су Харис Силајџић и хрватски корпус. "Хрвати су доживели велики пораз, јер их заступа неко ко води политику која није политика хрватског народа у БиХ", истакао је Јањић.

Политички аналитичар из Сарајева Уго Влаисављевић истакао је да се из сваког дана кампање видјело да ће СНСД побиједити у РС.

"Ни за кога то није изненађење. Избори су показали прави однос снага. Мислим да су се приче да су грађани незадовољни представницима једног, другог и трећег народа и да ће доћи до неких значајних промјена, напокон показале као потпуно јалове", рекао је Влаисављевић и додао да се на изборима опет рјешава национално питање.

И он сматра да је највећи губитник избора хрватски народ у БиХ у представљању на највишем државном нивоу у
Предсједништву БиХ. "Велики проблем је за цијелу БиХ ако Хрвати себе не могу да представе у институцијама", сматра Влаисављевић.

Директор "Стратеџик маркетинга" Срђан Богосављевић каже да избори у БиХ, онима који су пратили истраживања и политичка дешавања, нису донијели драматична изненађења, те да је Фахрудин Радончић највеће изненађење протеклих избора.

"Што се тиче великих странака, није било великих изненађења, али их је било када је реч о мањим странкама", рекао је Богосављевић и додао да је "Стратеџик маркетинг" раније дошао до података који су онакви какви су и изборни резултати - побједа Небојше Радмановића над Младеном Иванићем и однос Милорада Додика према Огњену Тадићу, два према један.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog