Politika

Плочкинић: Трећи ентитет у границама ''Херцег-Босне''

МОСТАР - Лео Плочкинић, координатор хрватског невладиног сектора у БиХ, поручује да трајно мировно рјешење у БиХ представља укидање десет жупанија у Федерацији БиХ, те успостављање хрватског ентитета у границама које је Херцег-Босна унијела у дејтонску БиХ с правом дисконтинуитета територија.


Тада би се, рекао је Плочкинић Срни, могао расписати и референдум о будућности БиХ, "који би сасвим сигурно дао резултате какви су добијени и на овим општим изборима".

"Била би потврђена неопходност самоодређења и самоопредјељења свака од три конститутивна народа на независност и самосталност, јер је свима јасно да дубоко подијељена БиХ никада неће функционисати као нормална демократска и европска држава" - навео је он.

Плочкинић истиче да бошњачким лидерима "мора бити јасно да САД и ЕУ шаљу све више сигнала о томе да није неопходно постојање БиХ, јер се она сваким даном показује као неодржива на унутрашњем и међународном плану и као вјештачка творевина, а то су потврдили и посљедњи избори".

Америка и Међународни монетарни фонд изгубили су вољу да одржавају БиХ на окупу - сматра он - и додаје да је БиХ, "због тежњи за унитаризмом и неприхватања конститутивних захтјева Хрвата и Срба - у лимбу, односно празном простору, у коме гомила стотине милијарди марака спољног дуга".

"Избор Жељка Комшића довео је дејтонску БиХ на корак до распада, а домаћи аналитичари и представници међународне заједнице не желе да признају постојање дубоког раскола између три различите етничке и религијске заједнице, од којих двије - Срби и Хрвати - свакодневно траже независност и отцјепљење из ове вјештачке творевине" - рекао је Плочкинић и упитао:

"Колико избора треба проћи да Бошњаци схвате да овакву неравноправну државу, коју 60 одсто становништва сматра тамницом народа, не могу одржати на окупу ни под пријетњом некакве силе која данас, осим снага НАТО савеза, представља `тигра од папира`" .

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog