Društvo

Иринеј српски: Ако оду УН, неће бити Срба на Космету

БЕОГРАД – Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да је останак међународних снага Уједињених нација на Косову и Метохији гарант опстанка српског народа у јужној покрајини.


„Чују се гласови да ће Уједињене нације ускоро напустити Косово и Метохију, ако се то догоди ја чисто сумњам да ће тамо ико моћи да опстане. Треба утицати на Уједињене нације да сачувамо културне и историјске светиње и нађемо модус вивенди да тамо опстанемо”, рекао је патријарх Иринеј на свечаном пријему поводом устоличења.

Патријарх је изразио наду да ће „српска политика учинити све што може да помогне” и додао да „стање на Косову и Метохији на први поглед делује безнадежно”.

Према његовим ријечима, Пећка патријаршија је јуче, после дугог низа година, заблистала пуним сјајем и задивила све, али је оно што се види ван њених зидина ружна слика.

Патријарх Иринеј је нагласио да у призренском крају, околини Ђаковице и Дечана више не постоје ни трагови српских кућа што одаје утисак да Срби тамо никада нису ни постојали.

„Али, то нам даје снаге да се боримо и даље и сачувамо оно што се сачувати може”, поручио је патријарх.

Патријарх Иринеј је, обраћајући се званицама на пријему, рекао да се са свечаним устоличењем, коме присуствује народ, почело 1924. године и да су од тада, до данас, у Пећкој патријаршији устоличени сви српски патријарси, сем патријарха Викентија.

Он је указао да су јуче на устоличењу били представници свих аутокефалних цркава, представници Ватикана, Англиканске цркве, свих протестантских цркава, јеврејске и муслиманске заједнице.

„И на овај начин ми потврђујемо наше вековне, историјске односе”, нагласио је патријарх Иринеј.

Свечаном пријему у Патријаршији српској присуствовали су премијер Мирко Цветковић, замјеник премијера Ивица Дачић, предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, потпредсједници владе Божидар Ђелић и Јован Кркобабић, министар војске Драган Шутановац, министар здравља Томица Милосављевић, министар културе Небојша Брадић, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, министар вјера Богољуб Шијаковић.

Били су присутни и министар просвјете Жарко Обрадовић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, гувернер НБС Дејан Шошкић, градоначелник Драган Ђилас, лидери СНС, Д С С и СПО Томислав Николић, Војислав Коштуница и Вук Драшковић и други бројни званичници.

Из Републике Српске пријему су присуствовали предсједник Српске Рајко Кузмановић, премијер Милорад Додик, предсједник Скупштине РС Игор Радојчић, српски представник у Савјету министара БиХ Никола Шпирић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog