Svijet

Ватикану се не свиђају Берлусконијеви вицеви

РИМ – Званични ватикански дневник „Осерваторе романо” жестоко је критиковао италијанског премијера Силвија Берлусконија, указујући да је „за жаљење” то што прича богохулне, антисемитске и сексистичке шале.


„Шале предсједника владе све више су за жаљење” и „вријеђају без разлике осећања вјерника и свету успомену на шест милиона жртава” холокауста, објавио је у свом недељном издању ватикански дневник.

Уреднички коментар у ватиканском дневнику услиједио је дан пошто је лист католичких бискупа у Италији „Авенире” оцијенио да Берлускони треба да покаже више поштовања.

Католички дневници су реаговали на видео снимке који су осванули на Интернету на којима Берлускони прича вицеве о холокаусту и једној опозиционој политичарки користећи релативно уобичајену, али богохулну фразу „Porco Dio” (porco-свиња, Dio- Бог).

Снимци су начињени мобилним телефоном или неким сличним уређајем у приватној или полуприватној атмосфери.

На једном од њих премијер прича виц о јеврејској породици која другом Јевреју дневно наплаћује то што га скрива од нациста током Другог свјетског рата, а затим му не каже да је рат завршен.

На другом, мета Берлусконија је опозициона политичарка Рози Бинди за коју каже да је толико непривлачна, да од ње побјегне мушкарац који увијек покушава да шармира жене.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog