Politika

ЕУ тржи нове установе од БиХ

БРИСЕЛ – Европска унија је поручила да после избора у Босни и Херцеговини очекује „брзо стварање нових институција” и реформе за „испуњење онога што грађани БиХ заслужују - интеграције у ЕУ”.


То је агенцији Бета пренијела Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице за спољну и безбједносну политику ЕУ Кетрин Ештон, истакавши да је „Европска унија потпуно ријешена да подржи нове институције БиХ на путу те земље у Европу”.

„Бирачи у БИХ желе”, како је то наглашено, „функционалне установе и одговорне политичаре”.

Истовремено је извјестилац за БиХ у Европском парламенту Дорис Пак саопштила да су „грађани на изборима јуче у Босни и Херцеговини исказали вољу босанских људи да имају дјелујуће институције и одговорне политичаре који раде у корист истинских потреба своје земље”.

У осврту на прве резултате избора у БиХ, Дорис Пак је истакла да чињеница да је јуче изашло више гласача него на претходним изборима „показује да људи у Босни и Херцеговини желе да њихови политичари сарађују и дају резултате”.

„Побједа Бакира Изетбеговића изгледа да је посебно охрабрујућа чињеница, јер се чини да је он спреман да покрене истински дијалог с осталим политичким вођима како би се превазишао застој”, оцијенила је Дорис Пак.

А, како је закључила извјестилац ЕП за БиХ, „будућност уз бољитак за све људе у Босни је могућа само ако сви политичари сарађују одговорно, превазиђу етничке подјеле и спроводе политике у заједничком интересу свих људи БиХ, без обзира гдје они живе”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog