Svijet

Eрдоган: Стално нас спутавају, а то није у реду

СОФИЈА - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган пожалио се данас током посјете Софији да ЕУ поставља препреке на путу његове земље ка чланству у европском блоку.


 

"Турску стално спутавају и стално нам стављају препреке на пут. То није у реду", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре са бугарским колегом Бојком Борисовом.

Турски премијер је додао да за његову земљу важе услови који се не постављају ниједном другом кандидату за чланство у ЕУ.

"Одлучни смо да са ЕУ наставимо преговоре о чланству. Изгубљено је драгоцјено вријеме, али Турска ради свој посао стрпљиво, учи своју лекцију и нада се да ће процес бити успјешно окончан", додао је Ердоган.

Турској је омогућено да отвори одређени број преговарачких поглавља, али до сада није затворено ниједно. Сва остала поглавља су далеко од отварања, рекао је Ердоган.

Анкара је почела преговоре о чланству са ЕУ 2005. године, али процес до данас није далеко одмакао, дијелом због спора на подијељеном Кипру, али и због оклијевања Француске и Њемачке да дозволе да у ЕУ уђе муслиманска држава са 75 милиона становника.

"Уколико ЕУ подржава своје проширење и жели различитост, онда треба да буде отворена, а не да поставља препреке придошлицама", рекао је Ердоган.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog