Svijet

Њемачка: Британија и САД се превише препали

БЕРЛИН - Њемачка влада умањила је значај америчких и британских упозорења о повећаном ризику од терористичких напада у Европи и Берлин истиче да нема непосредних назнака о постојању пријетње по Њемачку.


 

"Тренутно нема индикација о постојању било какве непосредне пријетње од напада планираних против Њемачке. Тренутно нема никаквог разлога за подизање узбуне", рекао је министар унутрашњих послова Томас де Мајцир.

Слично саопштење објавила је нешто раније и Француска.

Француска обавјештајна служба саопштила је данас да од почетка септембра није дошла до нових елемената пријетњи о могућим нападима у Француској.

Вијест о постојању пријетње по европске градове објављена је након што је америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) покренула нападе из беспилотних летјелица на кампове за обуку милитаната у пакистанским провинцијама Сјеверни и Јужни Вазиристан ради спречавања напада на Велику Британију, Француску и Њемачку.

Према плановима милитаната, терористи би изашли на улице, вјероватно у пријестоницама, и отворили би насумичну ватру прије уласка у веће зграде.

Обавјештајни извори истичу да би напади били координисани ради максималног учинка, те да би, вјероватно, били и усмјерени на финансијске изворе.

Обавјештајне агенције у Великој Британији и САД су у раној фази установљавања свих детаља о завјери, али је обавјештајна служба "Ем Ај фајв" (MI5) пратила траг из Пакистана ка Британији. Од почетка године неколико европских земаља подигло је ниво пријетње од међународног тероризма.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog