Politika

Изетбеговић: Одустати од инат политике

САРАЈЕВО - Кандидат СДА за муслиманског члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да ће се потрудити да Предсједништво, након ових избора, функционише нешто боље него до сада, јер политичари требају да одустану од "инат" политике и нађу се на једној платформи интереса која је јединствена за грађане БиХ.


Наводећи да је потребан еластичнији приступ муслиманског члана Предсједништва БиХ, Изетбеговић је рекао данас да ни један члан Предсједништва нема ништа од тога ако успорава пут ка ЕУ јер се ''добри политичари морају договарати''.

Предсједништво ће бити иницијатор битних процеса - обнове економије, убрзање пута ка евроатлантским интеграцијама и сваког важног виталног процеса, рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре, наводећи да Предсједништво мора постати истински врх извршне власти, поправити имиџ земље и представљати је на прави начин.

На питање на који начин ће покушати провести уставне промјене и какву помоћ очекује од САД, поготово када је у питању РС, Изетбеговић је рекао да БиХ није само ''случај'' за себе, него да је и ''случај САД и ЕУ''.

"Сви су они заинтересовани и нусу узалуд оставили и вријеме и енергију и напор, јер ово је пројекат Америке и ЕУ. Неће нас оставити. То ће бити позитиван притисак који ће помоћи БиХ да направи уставну реформу, а прво се мора ријешити позиција ОХР", рекао је Изетбеговић и додао:

"Ако ће одлазити странци, ми морамо имати властите механизме за деблокаду и систем који функционише, јер су за 15 година 900 пута употријебљена бонска овлаштења".

На питање да ли очекује конкретнију помоћ од Вашингтона када је у питању балансирање у односу на Републику Српску и Владу Милорада Додика, Изетбеговић је одговорио да очекује да се заврши заједнички пројекат и да се на ваљан начин заврши њихово присуство у БиХ.

Изетбеговић је истакао да је рано говорити о мандатару за Савјет министара БиХ, о чему ће се странке договарати.

Предсједник СДА Сулејман Тихић истакао је да је СДА, иако још нема коначних резултата, остварила већину постављених циљева - избор члана Предсједништва, потпредсједника РС Шефкета Хафизовића и најјача је ''пробосанска'' странка у РС.

"Друга смо странка у ФБиХ и нисмо успјели остварити све циљеве због перцепције јавности, економске кризе, незадовољства одређене популације становништва", истакао је Тихић и нагласио да је побиједила политика компромиса, дијалога, разума, политика ''корак по корак, али стално напријед''.

Тихић је рекао да ће СДА, без које је немогуће формирати власт на било којем нивоу, учествовати у разговорима о коалицијама, не желећи да говори са ким ће ићи у коалицију. О коалицији је рекао да се увијек мора имати у виду сложен уставни систем, и да већина у себи мора садржавати и ентитетску и етничку већину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog