Svijet

Кина: Конференција УН о климатским промјенама

ПЕКИНГ – На конференцији Уједињених нација (УН) о климатским промjенама, која је почела у Тјанђину, у Кини, секретар УН за заштиту климе Кристијана Фигуерас је позвала земље да утврде достижне и јасне циљеве за борбу против климатских промjена, пред годишњи самит 29. новембра у Канкуну, у Мексику.


На прошлогодишњем самиту у Копенхагену, наиме, подсjећају агенције, нису постигнути обавезујући лимити за емисије гасова с ефектом стаклене баште.

Фогуерас је на отварању шестодневне конференције у Кини, највећем свjетском емитеру угљен-диоксида, позвала 3.000 делегата да „убрзају потрагу за заједничком платформом” пред разговоре у Канкуну, како би се направио помак ка осигурању постизања споразума о глобалним климатским промjенама.

„Уколико желите осjетан резултат у Канкуну, сада је вријеме да се разјасни шта може бити достижан и политички избалансиран пакет за тај самит и шта би могло бити тема за даљи рад после Канкуна”, указала је она.

Прошлогодишњи климатски самит у Копенхагену разочарао је многе екологе и политичке лидере, јер није успео да изњедри глобални и законски обавезујући споразум о смањењу емисија гасова с ефектом стаклене баште који узрокују глобално отопљавање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog