Društvo

Међународна недјеља дјетета

Представници Црвеног крста Републике Српске почели су данас обиљежавање Међународне недјеље дјетета посјетом Дому за дјецу "Рада Врањешевић" у Бањoj Луци.


Штићеницима ове установе су уручили донацију у пакетима са храном, одјећом и хигијеном.

Секретар Градске организације бањолучког Црвеног крста Жељкица Илић рекла је да ће током Међународне недјеље дјетета бити организоване и посјете већем број вишечланих породица у Бронзаном Мајдану и Залужанима код Бање Луке.

Директора Дома, Свјетлана Благојевић, рекла је да установа тренутно има 100 штићеника, а ове седмице ће у оквиру Међународне недјеље дјетета организовати изложбу дјечијих радова у Музеју РС и дебату под називом "Свијет одраслих - свијет дјеце".

"Радује ме да нас наши донатори из Црвеног крста увијек контактирају и питају шта нам је најпотребније, а наша установа планира да за Дан дјетета отворимо и интернет клуб за дјецу", рекла је Благојевићева.

Црвени крст РС прве седмице октобра традиционално обиљежава Недјељу дјетета која ће ове године од данас до 10. октобра бити одржана под мотом "Поштујмо права најмлађих".

Обиљежавање Међународне недјеље дјетета представља начин да се, још једном, укаже јавности на потребу и обавезу поштовања дјетета и на заштиту дјечијих права гарантованих УН Конвенцијом о правима дјетета коју је 1959. године усвојила Скупштина УН, саопштено је из ЦК РС.

Декларација о правима дјетета гарантује да се свако дијете мора осјећати сигурним и заштићеним, а друштво мора обезбиједити такве услове и окружење у коме ће свако дијете бити мотивисано на учење, гдје нема мјеста злостављању и застрашивању, занемаривању, нити било којем другом облику деградирања личности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog