Politika

Пајтић: Приче о отцјепљењу су бесмислице

НОВИ САД - Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић каже да у овом тренутку аутономији покрајине, као и свеукупној регионализацији Србије, "штети хистерија сваке врсте", кад је ријеч о статусу Војводине.


"Као што Војводини штете подметања да се отцепљује, исто јој тако штете и тврдње да јој ништа није дато. Није тачно ни једно, ни друго", изјавио је Пајтић за новосадски "Дневник".

Он је додао да су приче о отцјепљењу Војводине од Србије ноторне бесмислице, као и да грађанима није довољно објашњено значење тог појма.

"Захтев неке регије да се отцепи од матичне државе увек је етнички мотивисан било да је реч о Шкотској, Баскији или Јужној Осетији. Отуда је и само помињање одвајања Војводине у којој је више од две трећине становништва српско, у истој равни, као и тврдња да у Шумадији јача сепаратизам. Дакле, реч је о ноторној бесмилици", навео је Пајтић.

Према оцјени Пајтића, који је и потпредсједник Демократске странке, промјене које су се догодиле након 5. октобра 2001. године можда нису на очекиваном нивоу, али Војводина ипак није разочарана постигнутим, јер је неспорна драматична разлика у односу на период Милошевићеве владавине, не само када је ријеч о њеним надлежностима, већ и свим сегментима живота.

"Не треба заборавити ни да, заправо, и нисмо имали на располагању пуну деценију, јер нису све те године испуњене ни реформским процесима, ни озбиљном жељом да се промене учине. Војислав Коштуница и његов ДСС одмах су после 5. октобра нашли заједнички језик са остацима обавештајних структура у полицији, војсци, са остацима корумпираног правосуђа, са ратним хушкачима из деведесетих", рекао је Пајтић.

Он је додао да је то најприје "у доброј мјери успорило реформе, а након убиства Зорана Ђинђића и потом са формирањем републичке владе, коју је водио Коштуница, реформе су заустављене".

"Сада је, срећом, све поново оживело и данас покрајинска администрација може да се похвали покретањем инвестиционог циклуса какав се претходних 30 година не памти у Војводини", каже Пајтић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog